Önkéntesnek lenni jó!

2016. december 5. 12:56
December ötödike az önkéntesek világnapja az ENSZ kezdeményezése nyomán. Ebből az alkalomból szeretnénk megmutatni, miért jó önkénteskedni. Ha pedig kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld magad, tippekkel, ötletekkel segítünk abban, hogy megtaláld a hozzád legjobban illő tevékenységet. A család.hu összeállítása.

Az önkéntesség közelebb hoz

Miközben valaki önkéntes munkát végez, nem tesz mást, mint szabadidejének egy részét, tudását, tapasztalatát felajánlja egy általa fontosnak tartott cél érdekében. Mindezt szabad akaratából, ellenszolgáltatás nélkül teszi. Ez erősíti a társadalom tagjai között a szolidaritást, a bizalmat és az összetartozás érzését – írja a család.hu.

Önkéntesnek lenni ezen felül is számtalan előnnyel jár: az önkéntesség ugyanis a személyes fejlődés és teljesítmény élményét adja, lehetőséget teremt új barátok szerzésére, kapcsolatok kiépítésére; fejleszti a szociális, társas, és egyéb készségeket, és ösztönöz az új kihívásokkal való szembenézésre.

Egy, az önkéntesség magyarországi helyzetét, lehetőségeit vizsgáló tanulmány hat okot említ, amiért az egyén és a társadalom számára létkérdés, hogy minél inkább teret nyerjen és elterjedjen ez a hozzáállás.

Az önkéntesség bárki számára lehetőséget teremt a részvételre, kapcsolódásra. Az ilyen tevékenység végzése közben az egyén megérti: a társadalmon belül mindenkinek van helye, szerepe, egyéni képessége, ügyessége ahhoz, hogy tegyen valamit másokért. Aki önként vállal magára valamit a szűkebb vagy tágabb közösség érdekében, jobban megérti az ősi bölcsességet: amikor adunk, egyúttal mi magunk is gazdagabbá válunk: élményekkel, tudással gyarapodunk.

Hogyan kezdjünk hozzá?

Ha megszületett bennünk az elhatározás, akkor érdemes a világháló segítségével tájékozódni a lehetőségekről. Könnyen találhatunk az interneten olyan szervezetet, ügyet, kezdeményezést, amelynél szívesen fogadják érdeklődésünket, jelentkezésünket.

Elsőként érdemes felkeresni az onkentes.gov.hu portált, ahol témakörök szerint csoportosítva keresgélhetünk az ajánlatok között. Hasonlóan működik az onkentes.hu honlapja is.

Az Önkéntes Centrumok rendszere egy olyan információs hálózat , amely abban segít, hogy az önkéntes tevékenységre jelentkezők igényei és az önkénteseket fogadó szervezetek lehetőségei között  minél nagyobb legyen az összhang.

A fiatalabb korosztályt érinti, hogy 2016-tól kezdve úgynevezett közösségi szolgálat keretein belül van lehetőség megismerni az önkéntes munka világát. A részvétel kötelező, mivel 50 órányi önkéntes tevékenység az érettségi megkezdésének feltétele, a választás viszont szabad. Ebben segít a „Közösségi Szolgálat” nevű honlap, amely a diákoknak és a szülőknek teszi könnyebbé, hogy megtalálják az ideális célt, a megfelelő szervezetet.

Diákként, egyetemistaként izgalmas kihívás lehet külföldön önkénteskedni. Aki ez iránt érdeklődik, ne hagyja ki az EVS (Európai Önkéntes Szolgálat) megismerését, amelyen keresztül az egész Európai Unióban lehetősége nyílik bekapcsolódni országhatárokon átívelő változatos programokba, melyek az élet szinte minden területét felölelik.

A felsőoktatásban résztvevő hallgatók társadalmi érzékenyítésében komoly szerepe van a Hallgatók a Közösség Szolgálatában Országos Egyesületnek. Egyik figyelemreméltó kezdeményezésük a KözJóTett, melyről így írnak honlapjukon: „a KözJóTett programjai során önkénteseink néhány órára a társadalom valamely, rajtuk kívül álló okból hiányt szenvedő tagjaira fordíthatják figyelmüket, s belekóstolhatnak olyan tevékenységekbe, melyek talán eltérnek a mindennapok megszokott rendjétől. A vállalkozó kedvűeknek lehetőségük nyílik többek között kórházban segíteni, menhelyi kutyákat sétáltatni, hajléktalanok számára ételt osztani, különböző zöld programokon részt venni, vagy éppen kipróbálni magukat kerekesszékes kosarasként”.

Ugyancsak elsősorban az ifjúságot mozgatja meg az évek óta működő „72 óra kompromisszum nélkül” elnevezésű programsorozat, amely három nagy magyarországi egyház példaértékű összefogásával működik csaknem egy évtizede.

Egyházi kötődésű szervezetek sokat segíthetnek abban, hogy elinduljunk az úton: megkereshetjük az Ökumenikus Szeretetszolgálatot, a Magyar Református Szeretetszolgálatot, a Katolikus Karitászt vagy akár a Máltai Szeretetszolgálatot is.

Általuk változatos területeken járulhatunk hozzá ahhoz, hogy a világ jobb hely legyen: idősek gondozása, fogyatékkal élők segítése, adományok gyűjtése és kiosztása, gyermekotthonok felkeresése – csak néhány példa a teljesség igénye nélkül.

Sok a teendő az egészségügy területén is. Örömmel várja a segítő kezeket például  a Magyar Kórházi Önkéntesek Alapítvány, akik betegágy mellett segítő önkénteseket keresnek, szakképzettséget nem igénylő feladatokra (pl. felolvasás).

Bármit is teszünk jó, ha tudjuk: tetteinkkel mi magunk is részesévé válunk annak az örömteli folyamatnak, amely szerint egyre jobban emelkedik hazánkban azok száma, akik önzetlenül segítséget nyújtanak. A KSH szerint a felnőtt lakosság egyharmada, vagyis több mint két és félmillió ember önkénteskedett 2014-ben, ez a három évvel korábbiakhoz képest mintegy hat százalékos növekedést jelent - zárul a család.hu írása.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés