A magyarok közel fele támogatja a melegek örökbefogadási jogát

2016. december 9. 12:28
Miközben az azonos nemű párok házasságát csupán a magyarok 36 százaléka támogatja, az örökbefogadásból azonban 46 százalékuk nem zárná ki a melegeket a Budapest Pride és az Integrity Lab országos, reprezentatív felmérése szerint. A nők és a diplomások nagyobb arányban támogatják a melegházasságot, pártszimpátia tekintetében pedig egyértelműen megmutatkozik a jobb-bal törésvonal. Az azonos neműek házasságát legnagyobb arányban (71%) a fideszesek utasítják el, ám az örökbefogadással már nekik sincs akkora gondjuk, azt 38%-uk támogatja. Az összes megkérdezett kétharmada szerint a melegek szeretetből szeretnék, ha lenne számukra is mód a házasságra.

Az azonos nemű párok házasságkötését a magyarok 36 százaléka támogatja, míg 56 százalék ellenzi a Budapest Pride és az Integrity Lab legújabb, országos reprezentatív közvélemény-kutatása szerint. Az örökbefogadáshoz való jog támogatása számottevően magasabb: a megkérdezettek 46 százaléka nem zárná ki az azonos nemű párokat ebből a lehetőségből. A társadalom hatvan százaléka vélte úgy, hogy a meleg, leszbikus és biszexuális embereknek ugyanolyan jogokkal kéne rendelkezniük, mint mindenki másnak.

A nők és a diplomások támogatóbbak, a vallások nem

A nők közel 40 százaléka támogatja az egyenlő házasságot, szemben a férfiak egyharmados arányával. Mellettük a felsőfokú végzettségűek között átlag feletti a támogatók aránya: a diplomások 43 százaléka helyeselné, ha az azonos nemű párok is házasodhatnának. A nemzetközi trendekkel ellentétben azonban a legfiatalabbak között nem volt kimagasló az azonos nemű párok házassága melletti kiállás, és a korábbi mérésekkel szemben nem a budapestiek a legtámogatóbb közösség.

Messze a legmagasabb arányban – 75 százalékban – azok utasítják el az azonos nemű párok házasságát, akik az egyház tanítása szerinti vallásosnak tartják magukat, a tudatosan nem-vallásosok csoportja pedig a leginkább támogató közeg: körükben 47-47% a támogatás és az elutasítás aránya. Az elutasítás aránya jóval alacsonyabb a többi, nem egyházian vallásos csoportban – tehát alapvetően nem a vallásosság, hanem annak egyházi szabályok szerinti formája az, amely nagy különbséget jelent a támogatás szempontjából.

Jól látható jobb-bal törésvonal

Egyértelmű a különbség a jobb és baloldali-liberális pártok szimpatizánsai között: előbbiek elutasítóbbak, míg utóbbiak támogatóbbak az azonos nemű párok házassága kapcsán. Az ellenzők a Fidesz-szavazók között vannak a legnagyobb arányban (71%), míg a Jobbiknál 63% az elutasítók aránya. Az Együtt, Párbeszéd, Liberálisok, valamint az LMP és a DK szavazóinak abszolút többsége támogatná az egyenlő házasságot, míg az MSZP szavazói a leginkább megosztottak.

A kutatás alapján kijelenthető, hogy a válaszadók döntően nem politikai mozgalomnak látják az egyenlő házasságért való kiállást: mindössze 13 százalék vélte úgy, hogy politikai állásfoglalás lenne a motivációjuk. Ezzel szemben a magyarok kétharmada válaszolt úgy, hogy az azonos nemű párok azért szeretnének összeházasodni, hogy szeretetüket és elköteleződésüket kifejezzék.

Egyáltalán nem annyira konzervatív a magyarok felfogása

Az eredmények alapvetően cáfolják a magyar társadalomról sokakban élő, alapvetően konzervatív képet a házassággal kapcsolatban: a válaszadók túlnyomó többsége, mintegy 80 százaléka nem talál kivetnivalót abban, hogy egy pár házasság nélkül éljen együtt, és kétharmaduk azzal sem ért egyet, hogy akik gyereket szeretnének, ahhoz mindenképpen össze kéne házasodniuk. A megkérdezettek 60 százaléka pedig elutasítja azt – az ellenzők körében gyakran felmerülő érvet – is, hogy az azonos nemű párok házassága veszélyeztetné a magyar családokat és gyermekeket.

A megkérdezettek közel 26 százaléka válaszolta, hogy van leszbikus, meleg vagy biszexuális ember az ismeretségi körében, amely egyértelmű növekedést mutat a korábban végzett kutatások eredményeihez képest. Ők a teljes társadalomhoz képest jelentősen, 10 százalékponttal nagyobb arányban, 46 %-ban támogatják az azonos nemű párok házasságát, hazánkban is igazolva azt az összefüggést, hogy aki személyesen ismer LMBTQ embereket, az támogatóbb lesz akár a házasság, akár más jogegyenlőségi, jogkiterjesztési kérdésekben.

A válaszadók abszolút többsége szerint a meleg, leszbikus vagy biszexuális embereket ma rendszeresen éri hátrányos megkülönböztetés – minden második ember értett ezzel egyet. Ugyanakkor bár a társadalom hatoda szerint rendszeres az LMB emberek hátrányos megkülönböztetése, mégsem támogatják az azonos nemű párok jogegyenlőségét. 

A teljes felmérés ide kattintva érhető el.

(Közlemény.)

Összesen 148 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"a Budapest Pride és az Integrity Lab legújabb, országos reprezentatív közvélemény-kutatása szerint."

Csak annak a közvélemény-kutatásnak hiszek, amelyet én hamisítok.

Ha a vallásos neveléstől, a hittantól, erkölcstantól féltik a gyerekeket, akkor az egynemű szülők által generált hatásoktól Óvodában, iskolában miért nem lehet őket félteni. Miért nem lehet őket félteni a torz családmodell hatásaitól?

Elnézést. Csak most vettem észre a bejegyzésed.

Ki/mi tiltja, hogy a melegházasságban élők szüljenek gyereket és neveljék?

Nehéz téma.

A személyes álláspontom ez:

- A melegek is Isten teremtményei.
- Ők is családba születtek, ezért nem meglepő, ha szeretnének saját családot.

Fentiek miatt én támogatom a melegek házasságát és örökbefogadását is.

Katolikusként a házasság szentség, egy férfi és egy nő szeretetközössége.

Itt a helyzet még nehezebb, mert azt kell eldönteni, hogy a fenti katolikus meghatározásból mi a fontosabb: az egy férfi és egy nő kitétel, vagy a szeretetközösség.

Szerintem, nekem az utóbbi. Ezért mondom, hogy a házasság is elfogadható.

Elég radikális hasonlat. Itt éppen nem magzat kivágásáról, hanem gyerekek felneveléséről van szó. Nem ugyanaz, szerintem.

Milyen katolikus vagyok? Nem tudom. Szeretni próbálok, ennyi. Majd eldől az ítéletkor.

Bocs, ha csalódást okoztam azzal, hogy ebben a kérdésben más a véleményünk.

1. Az igazságot nem lehet népszavazással eldönteni...
2. Kétlem , hogy a dologban érdekeltek megrendelésére készült "felmérés" elfogulatlan . Olyan ez , mint amikor a bíróságon mindkét fél hozza a maga szakértőjét...

Az én tapasztalatom szerint , aki az azonos neműhöz vonzódik szexuálisan, azt nem véletlenül nevezzük "más"-nak.

Józan ésszel felfogható, hogy azért "más", mert az életének egy lényeges szegmense nem egyezik másokkal.
Szerintem az ezzel mélyebben foglalkozó szakemberek szóhoz sem juthatnak ebben a fene nagy demokráciában.
Senki sem tudja eldönteni, hogy milyen hatást vált ki a gyermekből , ha nem apa és anya, hanem két apa, két anya van a háznál.
Egy biztos: Egy normál válás is kegyetlenül megviseli a gyerekeket, lelkileg összetörnek a másik fél hiánya miatt. (Ez mindenhol így van, nem érdemes szépíteni).
A kérdést szerintem rosszul közelítik ezek a "felmérők", nem jogi, hanem elsősorban mentális kérdés merül fel.
Egy újszülött gyerek fejlődését nagyban az határozza meg, milyen környezetben, milyen behatások alatt szerez tapasztalatokat.
Nos, ha egy gyerek két apa és anya után kerül egyneműekhez, szerintem kizárt, hogy sima legyen az +integráció".
A gyerek nem kísérleti tárgy, hosszú idő, amíg elfogadja az egyedülálló szülő ellenkező nemű párját is.
Az ilyen felmérések semmit sem érnek, sokkal inkább informatív, ha a valóságot "szólítják meg".

A Mandi hogy közölhet ilyen, a felmérő szervezet által eleve meghatározott eredményt?

A mai kiforgatott liberalizmus is ideológia, egy diktatórikus, önmagának kizárólagosságot igénylő ideológia.

Messzirol buzlik ez a statisztika, teljesen irrealis hogy tobben tamogassak a gyerekek kiszllgaltatasat buziknak mint a buzihazassagot. Hisz aki elobbit tamogatja annak az utobbival meg kevesbe lehet baja.

Eléggé érthetetlen az érvelésed az erekcióval.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés