A kocsikban is tilos a dohányzás

2016. december 20. 22:00
December elseje óta Skóciában is tilos telefüstölni az autók utasterét, ha ott 18 évnél fiatalabb ember is utazik. A szabályt megszegők akár félhavi bérüknek is búcsút mondhatnak. A cél mégsem a büntetés, sokkal inkább az egészséges életre nevelés – nyilatkozták a politikusok. A család.hu írása.

Nem csak a kedves idegeneket, hanem a család legkiszolgáltatottabb tagjait is védik a dohányfüsttől december eleje óta a skót törvények. Egy 2015-ben elfogadott, de csak most életbe lépett jogszabály szerint megtiltották a dohányzást az autók utasterében, ha ott 18 évnél fiatalabb ember is utazik. A döntést a BBC-nek nyilatkozva Aileen Campbell skót népegészségügyi miniszter a veszélyekkel indokolta – írja a család.hu.

A kutatások szerint a passzív dohányzás komoly egészségügyi kockázatokkal jár, hatására kialakulhat például bronchitis, tüdőgyulladás vagy asztma is. A tárcavezető asszony azt mondta, akár egy rövid utazás alatt is jelentősen megnőhet az autó utasterében a nagy mennyiségben egészségtelen kémiai anyagok szintje. Az esetek jelentős részében szabad szemmel nem látható, hogy felgyülemlett a levegőben a mérgező füst koncentrációja, így anélkül légezzük be, hogy észrevennénk – érvelt Campbell asszony, hozzátéve, hogy a gyerekek sokkal gyorsabban lélegeznek, mint a felnőttek, a tüdejükbe ezáltal sokkal több toxikus gáz jut be, rombolva az egészségüket.

A törvényt beterjesztő liberális demokrata képviselő, Jim Hume a brit közszolgálati médiának nyilatkozva büszkeségnek nevezte, hogy a párok közti konszenzussal sikerült tető alá hozni a törvényt, és ezzel nagyjából 60 ezer gyerek életminőségét, egészségét tették jobbá, illetve óvták meg. Hozzátette azt is, hogy a cél eléréséhez nem csak a politikusok akarata, hanem számtalan civil- és segélyszervezet, akadémikus, tudós közreműködésére is szükség volt. A közegészségügyi tárcavezető a maximálisan kiszabható 1000 fontos, vagyis átszámítva mintegy 380 ezer forintos bírságól azt mondta, a cél nem a pénzbeszedés, hanem a szemléletformálás. Azt szeretnék elérni, hogy Skóciában felnőhessen egy dohányfüstmentes nemzedék, akinek ezáltal sokkal jobbak az életkilátásai, mint szüleiké voltak.

Miközben a szigorú szabályozás bevezetői szinte folyamatosan ünneplik a lépést, a dohányosok érdekeit képviselő csoport, a Forest vezetője, Simon Clark szerint teljesen értelmetlen volt bevezetni ezt az új szabályt Skóciában is. „A törvény túlságosan atyáskodó és felesleges. Jelenleg is nagyon kevés szülő dohányzik az autójában. Tisztában vannak a veszélyekkel, éppen ezért nem gyújtanak rá, különösen akkor, amikor gyerekkel utaznak” – magyarázta az érdekvédő, hozzátéve, hogy arra vállalkoztak a hatóságok, hogy megkeresik a tűt a szénakazalban, mivel meglátása szerint ennyire ritkán fordul elő olyan helyzet, amit törvényben próbálnak meg most tiltani.

Clark példaként Angliát említi. Ott is érvényben van ugyanis a szabály, nem gyújthat rá senki sem a kocsiban, ha 18 évnél fiatalabb gyerekkel utazik, a korlátozás múlt évi bevezetése óta azonban mindössze egyetlen alkalommal szabtak ki bírságot a hatóságok ilyen esetben. „Ez egy teljesen értelmetlen szabályozás, az idő és az erőforrások pocsékolása, miközben ezeket máshol is fel lehetne hasznosabb dolgokra is használni” – tette hozzá a Forest vezetője. Az Egyesült Királyság területén egyébként Walesben is tilos a kocsiban gyermek társaságában cigizni – zárul a család.hu írása.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés