A téli szünetben is kapnak meleg ételt a rászoruló gyermekek

2016. december 22. 1:28
Idén először a téli szünetben is kapnak meleg ételt a rászoruló gyerekek – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.

Czibere Károly a Ferencvárosi Sport Általános Iskola és Gimnáziumban megtartott sajtótájékoztatón kiemelte: idén január 1-től az önkormányzatoknak kötelező gondoskodniuk nemcsak a nyári, hanem minden iskolai szünetben a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek étkeztetéséről.

A szünidei étkeztetésre 208 ezer gyermek jogosult, ennek költségeire a kormány idén 5,3 milliárd forintot, a 2017-es költségvetésből pedig 6,67 milliárd forintot különített el. Hozzátette: 2010-ben a nyári gyermekétkeztetésre 2,4 milliárd forintot költöttek, ezt a keretet emelték 2017-re közel háromszorosára. Az államtitkár szerint fontos a gyerekeknek adott étel minősége is, ezért a kormány az egy adagra jutó támogatást, amely 2010-ben 370 forint volt, ettől az évtől 570 forintra emelte.

Czibere Károly rámutatott: a kedvezményes, illetve ingyenes étkeztetés képes „kiszabadítani a gyerekeket a szegénységi csapdából”. E csapda lényege, hogy az a gyerek, aki nem jut elegendő élelemhez, rosszabbul teljesít, így az egymást követő generációk egyre mélyebb szegénységbe süllyednek. „Ahhoz, hogy megállítsuk ezen a lejtőn a szegénységi kockázatnak kitett családokat, biztosítani kell gyermekeiknek az alapvető javakat” – fogalmazott. Szólt arról is, hogy 2017 januárjában értékelik az idén kibővített szünidei étkeztetés tapasztalatait. Felmérik, hányan vették igénybe a szolgáltatást, és azt is, hogy azok a szülők, akiknek gyerekei jogosultak voltak az ingyenes étkezésre, de nem kérték, miért nem éltek a lehetőséggel.

Vas Imre, Ferencváros és Józsefváros országgyűlési képviselője elmondta: Józsefvárosban 4 bölcsődés, 8 óvodás és 145 iskolás korú gyermek kap a téli szünetben meleg ételt az erre kijelölt oktatási intézményekben, míg Ferencvárosban 17 bölcsődés, 18 óvodás és 30 iskolás korú gyermek veszi igénybe a szolgáltatást.

(MTI)

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az Orbán-kormány a munkanélküliség és az államadósság után ellopta a gyermekéhezést is.
Felháborító!

Az élelmiszerárak inflációja 2010 és 2015 között kb. 20,35% volt, ehhez még a 2016-os 1% körülit hozzávéve a 22% egy erős felső becslés.

370->570: 54%

http://www.jonasgabor.hu/Inter..

Igen elvakultnak kell lenni ahhoz, hogy valaki meg ezt a lepest se tudja udvozolni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés