Milyen a jó ajándék egy kisgyermeknek?

2016. december 22. 0:22

Döbör Ágota
Mandiner.család
A nagy játék kínálatban nagyon nehéz eligazodni. Minek örülne a kisgyermek? Vajon mi a neki való játék?

Nagy egyéni különbségek vannak abban, kit mi érdekel, illetve milyen például a gyermek kézügyessége, de azért vannak általánosan javasolható szempontok is.

  • Míg egy kisbaba jól eljátszik a csörgőkkel, forgókkal, 3-4 hónaposan már minden olyan játék izgalmas, amin gombok vannak, amit nyomogatni lehet. Ha rokonként, nagyszülőként veszi valaki ezeket a zenét kiadó játékokat, érdemes olyat venni, ami nem túl hangos, esetleg állítható hangerejű, mert egész nap a szülők fogják hallgatni. És ez egy idő után megterhelő lehet. Ez persze minden nagyobb gyereknek való hangos játékra is igaz!
  • 6-12 hónap között jön el a puha, majd kemény építőkockák, formabedobók korszaka, de bátran adhatunk egy ennyi idősnek fürdőjátékot és kemény táblás mesekönyvet is. Ekkor a klasszikus leporello mesekönyvek a legjobbak. Pár mondat van egy képhez, és könnyű megfognia a babának. Szintén ez az első vonatok, autók és babák időszaka.
  • 1-1.5 éves kor közt a bonyolultabb formabedobók, építőkockák, babák, kisautók, játék háztartási eszközök, játék élelmiszerek okozzák a legnagyobb örömöt a kicsiknek. Jó, ha könyvet is kapnak. Ekkor már a kemény táblás, könnyen lapozható könyvek a számukra valók.
  • Ezután, 1.5-2 éves korban jön el a (nem kemény táblás) mesekönyvek ideje. A babák mellé adhatunk babaruhákat, egyre inkább kedve van a kicsiknek öltöztetni. Fiúk szívesen babrálnak szerelőládákkal. Szinte minden gyerek örül a kis sátraknak, kültéri játszóházaknak, vagy babaházaknak kisbútorokkal. Jó ajándékok a kréták, gyurmák, zsírkréták is. 2 éveseknek már találhatunk kirakókat is. Ezek 2-4 darabból állnak általában.
  • 2-3 éves gyermeknek jó ajándék a duplo, de már komolyabb, 6-12 darabos kirakókat is adhatunk a kezükbe. A mesekönyv is jó ajándék. Már lehet hosszabb történet, de még mindig érdemes a képeskönyveket vásárolni. Természetesen a korábban említettek is megfelelőek ebben a korban: babák és babázás eszközei, vonatpályák, kisautók.
És még egy fontos adalék: bármilyen ajándék is kerül a karácsonyfa alá, a gyerekeknek a közös játék, az együtt töltött idő jelenti a legtöbbet!
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés