Így válasszunk gyökeres fenyőt

2016. december 24. 0:19
Fontos, hogy felismerjük különbséget a valódi, és az “álföldlabdás” fenyő között, különben hiába vesződünk a kiültetéssel.

Ha odamegyünk a kiválasztott fához, megragadjuk és megpróbáljuk felemelni, de az eladó odarohan és közli: ezt nem szabad, biztosak lehetünk abban, hogy „álkonténeres” gyökeres fenyővel van dolgunk –szolgált az első és legfontosabb tanáccsal Váradi Éva kertészmérnök a Kossuth Rádió Hajanal-táj c. műsorában.

Az „álkonténeres” fenyőt ugyanis úgy készítik, hogy alácsapnak a gyökérnek, megfogják a föld nélküli, csupasz gyökerű fenyőt, vödörbe állítják, hozzáraknak három lapát földet. Ha a „földlabdásnak látszó fenyőt” megfogja a vevő, akkor az a kezében marad, míg az edény a talajon, a föld pedig az edényben.

Kertészeti árudában, faiskola minőségű, földlabdával együtt kitermelt fenyőt árusítanak. Ezeket jutazsákban, varrva és nem kötözve árulják, vagy is a zsák szája nem egy műanyag zsinórral van a fa törzsére kötözve  – hívta fel rá a figyelmet a szakember, aki szerint ez is egy biztos módja annak, hogy tudjuk, milyen fával van dolgunk.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés