Dömötör Csaba: a béremelések révén erősödhet a középosztály Magyarországon

2017. január 2. 15:43
A béremelések hosszú távú hatásaként Magyarországon erősödhet a középosztály és a gazdaság egésze – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Dömötör Csaba hozzátette: a magyar gazdaság már évek óta növekedő pályán halad, egyes számítások szerint a gazdaság idei növekedése az uniós pályázatokat is figyelembe véve a 4 százalékot is elérheti. Ez pedig egyfajta garancia arra, hogy a béremelési és az adócsökkentési programok folytatódhatnak – mondta.

Az államtitkár az idei gazdaságélénkítő lépések közül példaként említette, hogy január elsejével a társasági nyereségadó egységesen 9 százalékra csökkent, 5 százalékponttal mérséklődtek a munkaadói járulékterhek, így a vállalkozások könnyebben tudják kigazdálkodni az emelt béreket, hiszen 15 százalékkal nőtt a minimálbér és 25 százalékkal a szakmunkás garantált bérminimum. Mindezek mellett számtalan ágazati béremelés is folytatódik, például az orvosoknál, ápolóknál, és a rendvédelmi dolgozóknál. 

Felidézte még, hogy 27 százalékról 18 százalékra csökken az internetezés, az éttermi szolgáltatások általános forgalmi adója, egyes élelmiszerek (tej, baromfi és a tojás) áfája pedig 5 százalékra. 

Dömötör Csaba kiemelte: fontos célja még a kormánynak a gyermeket nevelő családok erősítése, ezért 30 ezer forintra nő a kétgyermekes családok havi adókedvezménye.

(MTI)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés