Magyar apák ezrei vártak erre

2017. január 2. 20:38
Lippai Roland
Figyelő Online
Nagyon keveset tudunk a mai modern családokban lévő apaszerepekről, de talán igaz ez az anya-apa viszonyrendszerére is – mondta a Figyelő Online-nak Léder László pszichológus, az Apa Akadémia egyik fő szervezője.

„Apa Akadémia elnevezéssel hamarosan új kezdeményezés indul azzal a célkitűzéssel, hogy minél átfogóbb és valóságosabb képet kapjunk a magyar apák helyzetéről, az őket foglalkoztató kérdésekről, örömeikről és konfliktusaikról.

(...)

Nagyon keveset tudunk a mai modern családokban lévő apaszerepekről, de talán igaz ez az anya-apa viszonyrendszerére is – mondta a Figyelő Online-nak Léder László pszichológus, az Apa Akadémia egyik fő szervezője.

Mint azt korábban a Figyelőnek adott interjújában már kifejtette, a magyar apák helyzete pozitív irányba változik, ám a családban elfoglalt helyük szerint még mindig másodlagos szerepben vannak. Persze ez nem hungarikum, hiszen Nyugat-Európában is be kellett járni egy utat az apaszerepek rendezéséig. Tőlünk nyugatabbra az apatémára szakosodott szervezetek és intézmények végeznek kutatásokat és tudásátadást. De azért van még min dolgozni, hiszen az Unicef logójában is apa nélkül szerepel az édesanya és a gyermeke – hívja fel a figyelmet a szakember a szimbolika fontosságára.

Maga az Akadémia nem csupán egy elméleti műhelyként működik majd, hanem kísérletet tesz a magyar családok helyzetének feltárására is az apa szemszögéből. A gondolatébresztő előadások, tematikus workshopok és tréningek mellett a résztvevők »elhozzák a maguk élethelyzetét, adott esetben problémáikat, amiket lesz lehetőség közösen megvitatni«. Az alapítók azt szeretnék, ha az apaság megélése-, illetve az apai feladatok tükrében beszéljünk a családról, a gyermeknevelésről, illetve a munka és a család összeegyeztethetőségéről. Léder László külön felhívja a figyelmet arra, hogy ha bizonyos kérdések egyéni tanácsadást igényelnek, akkor arra is lesz lehetőség. Viszont nem hagyományos család- vagy párterápiáról van szó, kifejezetten az apák állnak a középpontban – teszi hozzá.”

(...)

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés