Egészségvédelem a cudar hidegben

2017. január 6. 8:11
A betörő hidegfront, illetve a tartós hideg jelentősen megterheli szervezetünket. A hideg kedvezőtlen hatásait azonban megelőzhetjük megfelelő öltözködéssel, meleg ételek és italok fogyasztásával. Ha fázik, vacog, végtagjai, orra, füle fáj vagy zsibbad – ezek már a kihűlés vagy a fagyás előjelei! Előzze meg a további lehűlést testmozgással, vagy menjen belső térbe melegedni – javasolja az Országos Tisztifőorvosi Hivatal. A család.hu összeállítása.

Öltözzön az időjárásnak megfelelően, rétegesen

Védje magát a széltől és az átnedvesedéstől. A nedves ruhákat minél előbb váltsa át. Viseljen természetes alapanyagú gyapjú vagy pamut alsó ruházatot. Különösen figyeljen arra, hogy megfelelő cipőt, csizmát viseljen, ami elég bő ahhoz, hogy lábujjait mozgathassa, mert a lábfej hamar lehűl, a lábujjak könnyen szenvedhetnek könnyebb-súlyosabb fagyási sérüléseket. Hasonlóan védje kezét és a fejét is. Ne fogjon meg hideg tárgyakat csupasz kézzel, mínusz 10 fok alatt feltétlenül viseljen kesztyűt.

A nagy hidegben az idősek lehetőleg ne menjenek a szabadba

Fontos, hogy biztosítsa a megfelelő hőmérsékletet a belső térben, a lakásban is. A kihűlés veszélye nemcsak a szabad térben áll fenn, hanem lakásunkban is, ha ott tartósan 15 fok alatti a hőmérséklet – ez főleg az idősek, betegek, mozgásukban korlátozottak esetén jelent kiemelt kockázatot.

A lakáson belül is öltözzön rétegesen, a lábait is védje gyapjú zoknival, viseljen papucsot. Tegyen szőnyeget a padlóra, a nem tökéletesen záró ajtók, ablakok elé, illetve közé helyezzen párnát, szőnyeget.

Mínusz 10 fok alatt ne vigyük sétálni a gyermeket

Ha muszáj vele a szabadba menni, akkor rétegesen, alaposan öltöztessük fel, arcát, orrát kenjük be zsíros krémmel. Lehetőleg szélvédett babakocsiban utaztassuk, és igyekezzünk minél rövidebb időt kint tölteni vele. Erős szélben, nagy ködben csak akkor induljunk útnak kisgyermekkel, ha az elkerülhetetlen.

Hidegben is igyon legalább napi 2 liter folyadékot

Ugyanakkor a tömény alkoholos italok fogyasztása nem ajánlott, mert azok növelik a végtagok hőleadását, ezzel pedig elősegítik a kihűlést!

Az autóban tartson meleg takarót, termoszban meleg folyadékot

A közlekedésben a hidegfront fokozza az agresszivitást, de ha erre tudatosan odafigyelünk, elkerülhetjük a felesleges stresszhelyzeteket. Legyünk egymással türelmesek, elnézőek, ezzel csökkenthetjük a balesetek kockázatát.

Krónikus betegek ne tartózkodjanak hosszú ideig a szabadban

A hidegfront érkezésekor a magas vérnyomás betegségben szenvedők figyeljenek tüneteikre: emelkedhet a vérnyomásuk, aminek jellegzetes tünete a fejfájás, a tarkótáji nyomás érzés. További, hidegfronttal kapcsolatos tünet a görcskészség fokozódása, ami a szívbetegeknél mellkasi szorító fájdalomként jelentkezhet, illetve előfordulhat ún. vesekő kólika is. Panaszaik esetén kérjék orvosuk tanácsát, ha szükséges, konzultáljanak a gyógyszerek adagjának esetleges módosításáról.

Megszaporodnak a légúti fertőzések

Védekezzünk ellenük: aki náthás, köhög, lehetőleg kerülje a zsúfolt közösségi tereket, használjon zsebkendőt, ha köhög, tüsszent. Fogyasszon több meleg folyadékot, teát, C-vitamin tartalmú gyümölcsöket, zöldségeket – zárul a család.hu írása

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az ellenzéket, Sorost és az EU-t, akik mindent megtettek azért, hogy ez a helyzet kialakuljon.
Ez teljesen nyilvánvaló.

Bocs, de ez tény, nem fröcsögés:

"...Magyarországon ősztől december végéig csaknem kétszer annyian fagytak meg, mint a múlt tél azonos időszakában..."

A Gugli a te barátod is:

http://index.hu/belfold/2015/0..

http://hvg.hu/cimke/fagyhal%C3..

http://nyugatifeny.blog.hu/201..

Sokan azt gondolják, hogy csak az utcán vagy az erdőben lehet megfagyni, pedig sok idős ember a saját házában fagy/fagyott meg, mert nincs pénzük tüzelőre.
Rajtuk már a 10 ezer Forintos utalvány sem segített...

A megfelelő ellátó rendszer megszervezése. Persze ez pénzbe kerül és nem olyan látványos beruházás amivel lehetne dicsekedni...

A légúti fertőzések megelőzésének egyetlen módja: Aki beteg, maradjon otthon, nincs pótolhatatlan ember!

Undorító, amikor tüsszögő, lázas ember bemegy dolgozni, ez a többiekkel szemben bűn.
Hofi: "Lazítani"..........

Szerinted tényleg ez az általános és semmi szükség egy jól kiépített szociális ellátó rendszerre, aminek jelenleg se híre se hamva??

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés