Azonnal hívjon mentőt, ha gyerekénél ezt látja!

2017. január 10. 12:26
Ha magas láza van egy kisgyermeknek, kába és nehezen ébreszthető, akkor azonnal orvoshoz kell vinni vagy mentőt kell hívni hozzá, mert felmerülhet a fertőző agyhártyagyulladás gyanúja - mondta az InfoRádiónak Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke.
„Az influenza kezdeti tünetei nagyon hasonlítanak az agyhártyagyulladáséra, hisz mindkettő nagyon magas lázzal és fejfájással jár. Ám két olyan tünet van, ami egyértelműen az agyhártyagyulladás gyanúja felé tereli a gondolatot, és aminek láttán azonnali orvosi ellátást kell kérni” – mondta az InfoRádiónak a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke.
 
Az egyik, ha a magas láz mellett úgynevezett idegrendszeri tünetek jelentkeznek: látászavar, beszédzavar, kábaság.
 
„Egy csecsemőnél is látszik, hogy egészen másként viselkedik, mint ahogy szokott: legtöbbször nehezen ébreszthető. Egy nagyobb gyermek is olyan, mintha nagyon erős nyugtatókat szedne, elkent a beszéde. Ez tehát az egyik tünet, ami az agyhártyagyulladást egyértelműen elkülöníti az úgynevezett banális magas lázzal járó, magától gyógyuló vírusfertőzésektől” – hívta fel a figyelmet Póta György.
 
„A másik tünet már teljesen egyértelműen agyhártyagyulladásra utal és ilyenkor már nagyon futni kell az orvoshoz: ha testszerte bevérzések alakulnak ki, vagyis olyan kiütések, amelyek bevérzéshez hasonlóak. Ilyen tünet semmilyen influenzához vagy vírushoz nem társul, ez az agyhártyagyulladás jellemző tünete” – hangsúlyozta a gyermekorvos. „Tudni kell, hogy a gennyes agyhártyagyulladás betegségben még a leggondosabb, időben adott kezelés mellett is sajnos 20-25 százalékos a halálozási arány. Az esély a gyógyulásra akkor van meg, ha már a legeslegelső tüneteknél speciális antibiotikumos kezelést tudunk adni” – emelte ki Póta György. 
 
Azonnal orvost kell hívni már az első tünetek megjelenésénél is. A legközelebbi orvosi ügyelethez kell fordulni, mentőt hívni, vagy ha az illető a környéken van, a budapesti László kórházba menni - mondta a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke. 
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés