Csökken az abortuszok száma hazánkban

2017. január 10. 13:44
Az elmúlt hat évben folyamatosan csökkent az abortuszok száma hazánkban, bár még így is évente több tízezer ilyen beavatkozást végeznek.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára, Rétvári Bence Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s országgyűlési képviselőnek címzett írásbeli válaszában szereplő adatokból kiderül, hogy 2015-ben 31 176 terhességmegszakítás történt Magyarországon, ami a 2010-es mutatókhoz képest 23 százalékos csökkenést jelent. További 4,1 százalékkal csökkent az ilyen beavatkozások száma 2016 első negyedében - írta cikkében a Magyar Nemzet. 

2010 és 2012 között a legtöbb terhességmegszakítást – átlagosan 8397-et – a 30–34 éves korosztályban végezték, míg 2013-ban és 2014-ben már a 20–24 éves nők kérték a legtöbb ilyen műtétet, átlagosan 7222-t.

A lapnak Rucz Árpád, a Róbert Károly Magánkórház nőgyógyászati osztályának vezető főorvosa arról beszélt: örvendetes, hogy csökken az abortuszok száma, ebben valószínűleg szerepet játszanak a felvilágosító előadások és a sürgősségi fogamzásgátló tabletták megjelenése is. Ha lehet, mindenféleképpen szeretnénk elkerülni az abortuszt, de az a tapasztalat, hogy ha valaki már úgy megy el az orvoshoz, hogy semmiképpen nem tudja vállalni a terhességet, nehéz más irányba terelni – mondta.

A terhességmegszakításnak egyébként szigorú szabályai vannak, 12 hetes korig szabad elvégezni a beavatkozást. Innentől igazolt kromoszómaeltérés vagy ultrahangvizsgálattal felismert súlyos magzati rendellenesség esetén lehet eltérni – tájékoztatott a főorvos. A szakértő elmondta azt is, hogy a 10-11 hetes terhesség megszakítása során gyakrabban sérül a méh, többször lép fel gyulladás a beavatkozást követően, ami későbbi meddőség oka is lehet.

A cikkből az is kiderül, hogy azok a nők, akik még sem szakítják meg terhességüket, mert időközben meggondolják magukat, számos segítséget vehetnek igénybe. A lapnak Molnár Csabáné Etelka, a Gólyahír Egyesület önkéntese arról beszélt: rajtuk kívül a Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat, az Ágacska Alapítvány, valamint a Bölcső Alapítvány is foglalkozik örökbefogadással. Itt fontos megjegyezni, hogy hazánkban sok gyermektelen pár szeretne kisbabát, akiknek viszont napjainkban éveket kell várniuk az örökbefogadásra.

A teljes cikk nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg 2017.01.09-én.

 

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mi történt veled Tunya! Ez is ocsmány!

az abortuszok száma a rendszerváltás óta folyamatosan csökken.
http://index.hu/belfold/2016/1..

Mondasz valamit, nem az abortuszok szamat kene nezni magaban, hanem az abortuszok szama/szuletesek szama hanyadost.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés