Patikapánik: elfogyott az agyhártyagyulladás elleni oltás

2017. január 10. 22:26
Átmeneti készlethiány van Budapesten a fertőző agyhártyagyulladás elleni védőoltás egyik típusából, a B típusú vakcinából, ezért hétfőn a nagykereskedőnek engedélyezték egy nagyobb tétel behozatalát – mondta az InfoRádiónak Pállfyné Poór Rita, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet gyógyszerhatósági főosztályvezetője.

Az elmúlt hetek hírei az agyhártyagyulladásos megbetegedésekről felkeltették az érdeklődést a betegség elleni vakcinák iránt, és némelyik patikában el is fogyott a készlet – írja az InfoRádió.

„Országos hiányról még nem beszélhetünk, de némely vakcina esetében akadályozottabb az ellátás” – tudta meg az InfoRádió Pállfyné Poór Ritától, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet gyógyszerhatósági főosztályvezetőjétől.

A fertőzés megelőzése érdekében három vakcina vethető be: vagy a tisztán B, vagy a tisztán C szerotípust tartalmazó, vagy a négyfélét kombináltan tartalmazó készítmény. Magyarországon leginkább a B és a C típus fordul elő.

„Leginkább a B típusú vakcina hiányáról érkeztek bejelentések. A másik kettő esetében van alternatív vakcina, a B esetében azonban nincs, ezért az intézet nagy erőkkel dolgozik azon, hogy pótolja a készleteket. Egy nagyobb mennyiség behozatalára adtunk ki ideiglenes engedélyt. Erre akkor kerülhet sor, amikor átmeneti kapacitásgondok vannak, ilyenkor a nagykereskedő máshonnan, külföldről is beszerezheti” – mondta a főosztályvezető.

Pállfyné Poór Rita szerint január harmadik hetének végére megoldódhat a kereskedői hiány, az ideiglenes engedélyes beszerzéssel pedig addig is orvosolható a probléma, és már a héten megoldódhat a részleges hiány.

„Elsősorban a fővárosi gyógyszertárakban mutatkozik hiány, valószínűleg a hírek hallatán itt riadtak meg inkább az emberek” – mondta Pállfyné Poór Rita, hozzátéve, hogy a két év alatti gyerekeknek éppen január elsejétől ingyenessé tett oltást nem érinti az átmeneti vakcinahiány.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés