Születésnapi ajándék minden autósnak

2017. január 10. 12:03
Egy új jogszabály szerint a jogosítvány lejárati dátuma ezentúl minden autóvezetőnek a saját születési dátumával fog egybeesni. Ennek az az előnye, hogy ezt a dátumot mindenki meg tudja jegyezni, azt szinte lehetetlen elfelejteni.

Ha eddig nem tudta, mikor jár le a jogosítványa, a jövőben könnyebb dolga lesz: a születésnapján. Már csak az évet kell megjegyeznie - arra viszonyt érdemes nagyon odafigyelnie. Egy új jogszabálynak köszönhetően a meghosszabbított jogosítvány a jövőben nem az eddig megszokott öt vagy tízéves orvosi alkalmassági engedély időpontjáig, hanem a jogosítvány tulajdonosának az azt megelőző legutolsó születésnapjáig lesz érvényes.

Szélsőséges esetben ez akár 11 hónappal is megrövidítheti az öt, vagy tízéves időszakot. Ennek ellenére a jogosítvány meghosszabbításának költsége nem változik. Az indoklás szerint az orvosi alkalmassági engedély érvényessége nem haladhatja meg az öt vagy tíz évet, így nem az azt követő, hanem az azt megelőző születésnap lesz a lejárati dátum.

A rendszer előnye a szakértők szerint, hogy a születési dátumát mindenki meg tudja jegyezni, így a jogosítvány érvényességi idejét is. Hátránya viszont, hogy tudjuk, mivel töltjük majd a születésnapunkat öt vagy éppen tíz év múlva. Ha ugyanis néhány nappal vagy héttel előbb hosszabbíttatnánk meg az okmányt, akkor a jelenlegi szabályozás szerint ismét elbukhatunk majdnem egy egész évet.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés