Több kedvezményt kapnak a családok 2017-ben

2017. január 10. 0:17
Sok változást hozott 2017 az adózásban: a kormány a változásokkal azt szeretné elérni, hogy több pénz maradjon a családok zsebében. Bővült azok köre, akik jogosultak lettek családi adókedvezményre, de a munkaerő-mobilitást is segíti a kormány az új adószabályokkal, valamit a NAV által készített adóbevallás feltételei is javultak – fogalmazott Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő az M1 adásában.

Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő a január elsejével életbe lépő változásokról az M1 adásában úgy fogalmazott: a mostani változásokkal a kétgyermekesek járnak még jobban. A szakértő elmondta: idén januártól 5.000 forinttal több adókedvezményt kapnak a kétgyermekes családok, ez éves szinten 60.000 forinttal kevesebb közterhet jelent nekik.

Gyermeket külön nevelő szülők: enyhült a szabályozás

Eddig bírósági végzés kellett, hogy a gyereküket külön nevelő szülők megkapják az adókedvezményeket. Ez is változott, az igényt most már csak be kell jelenteni, hogy melyik hónapban, melyik szülő kívánja igénybe venni a gyerek(ek) után járó adókedvezményt – fejtette ki Vámos-Nagy Szabolcs.

Egyszerűbb lett megkérni az adóhivatali bevallást

4,5 millió embernek van bevallási kötelezettsége, ők január elsejétől az életbe lépő új rendszerben háromféle módon teljesítik a NAV felé kötelezettségüket: ennek részeként az újféle, a NAV által elkészített bevallás feltételei változtak.

Ennek a lényege – magyarázta az adószakértő –, hogy januártól minden adózó, aki jelzi az adóhivatal felé telefonon vagy elektronikus úton (email-ben, sms-ben, ügyfélkapun), hogy ezt kéri, annak a NAV márciusban kiküld egy bevallástervezetet, ezzel egyik esetben egyetért az ügyfél „hallgatás beleegyezés” alapon, és májusig fizet, vagy visszakapja az adó visszatérítést.

Ha mégiscsak valami téves adat van, vagy költséget számol el, amiről a NAV nem tudhat, akkor észrevétellel élhet ez ellen, de ebben az esetben sem az adózónak kell végigmennie „ezen a bizonyos 53-as számú nyomtatvány számos rovatán”.

Adómentes lakhatás

Adómentessé vált a lakhatási támogatás, mind magánszemélyek, mind cégek esetében – folytatta Vámosi-Nagy Szabolcs. Hasonló a helyzet a munkahelyteremtő támogatásoknál is, és bővült a munkásszállás fogalma, az állam könnyíteni kívánja a munkaerő mobilitását –hangzott el az adószakértőtől.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés