Nagyszülők a világ körül

2017. január 11. 10:46
Van olyan hely, ahol a nagyszülők fizetést kapnak, de olyan európai ország is, ahol a szakszervezet sztrájkra biztatta a nagyikat. Gyors körkép a nagyvilágból. A család.hu írása a Fatherly.com alapján.

Nagy-Britannia

Noha saját fülünkkel hallottunk már olyan történetet, hogy egy nagyszülő pénzt kért a saját unokája felvigyázásért, azért nem ez a jellemző a szigetországban sem. Érdekes, hogy tavaly a kormányzó Konzervatív Párt képviselői benyújtottak egy indítványt, melynek értelmében a dolgozó nagyszülők egyike is elmehetne gyermekgondozási szabadságra, ha a család úgy látja jónak.

Spanyolország

A spanyol nagyszülők reszortja a legkevésbé sem a gondtalan pihenés. Olyannyira nem, hogy több mint felük minden nap vigyáz az unokájára. Ráadásul közülük minden nyolcadik napi több mint 9 (!) órát. A helyzet annyira elfajult, hogy pár évvel ezelőtt a dolgozók szakszervezete sztrájkra buzdította őket.

Kína

A távol-keleti országban nem ritka, hogy három generáció él egy fedél alatt, persze ilyenkor a nagyszülők vigyáznak a gyerekekre. Aminek az egyik érdekes következménye, hogy egyre több az elhízott gyerek. Egy nemrég közzétett tanulmány szerint egyszerűen túletetik őket, miközben hagyják, hogy kihúzzák magukat a ház körüli teendők alól. Szóval nagyjából azt teszik, amit a nagyszülők nem ritkán Európában is szoktak, csak éppen Kínában állandó jelleggel.

Dél-Korea

Dél-Koreában is a nagyszülők vállán nyugszik a gyereknevelés jó része, csak éppen ők pénzt kapnak érte. Nem is olyan keveset, nem ritka, hogy akár 800 amerikai dollár üti a nagyszülői markot. Nem mintha olyan elégedettek lennének vele, tavaly komoly mozgalom indult a körükben a több pénz érdekében. Ezzel együtt is egy felmérés szerint háromnegyedük a legszívesebben hagyná az egészet és lelépne.

Fülöp-szigetek

A Fülöp-szigeteken igazán megbecsült dolog nagyszülőnek lenni, ők a régi világ értékeinek őrzői, tisztelik és nagyra tartják őket. Egyáltalán nem ritka látvány, hogy a felnőtt unokák is térdet hajtanak a nagyszülők előtt – írja a család.hu.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés