Javaslat a főállású szülő intézményének a bevezetésére

2017. január 11. 10:13

Tóth I. János
Valóság
Egy populációban a termékenységi arány logikailag kétféleképp növelhető. Mindenki eggyel több gyereket vállal, vagy néhányan nagyon sok gyereket vállalnak. Vitathatatlan, hogy az volna az ideális megoldás, ha minden termékeny magyar férfi és nő vállalna még egy gyereket. Sajnos egy ilyen fordulatra kicsi az esély. Létezik azonban egy másik út is, nevezetesen, hogy kevesen vállalnak sok gyereket.

Mivel a magyar társadalomban még mindig vannak olyan fiatalok, akik sok gyereket szeretnének, ezért a társadalomnak intézményes formában támogatni kellene őket ebben a törekvésükben. Ha ezek a fiatalok sok (8-10) gyereket szülnek és nevelnének, akkor ez statisztikai átlagban jelentős mértékben megemelné a populáció termékenységét, ami enyhítené a »demográfiai télből« származó problémákat (Demographic Winter 2008). Ennek egyik módja a főállású szülő intézményének a bevezetése. Lényege, hogy a sok gyereket teremtő és nevelő házaspárok ezért a nehéz munkáért cserébe a társadalomtól egész életükre juttatást kapnak. 

(...)

Javaslatom szerint a főállású szülői állásra olyan fiatal házaspárok jelentkezhetnek, akik: (i) büntetlen előéletűek és (ii) legalább középfokú végzettséggel rendelkeznek. (iii) Továbbá vállalják, hogy (a) összesen legalább 8 gyereket szülnek és az egyes gyerekek születése között átlagban nem telik el több idő, mint 2,5 év; (b) a gyerekeket a magyar standardoknak megfelelően felnevelik, s végül, hogy (c) a gyerekek mindegyike legalább szakmát vagy középfokú végzettséget szerez. Ezért cserébe az állam járandóságot fizet a főállású szülőnek, aki egyaránt lehet az anya vagy az apa, a házaspárok döntésének megfelelően. A főállású szülő járandóságát elsősorban a gyerekek száma, valamint a szülő, illetve a gyerekei iskolai végzettsége befolyásolja.

(...)

Ha az 1996-os évjáratból 10%, vagyis 5.369 nő választaná a tényleges főállású anyaságot, akkor összesen 110.614 gyerek születne. Így az 1996-ban született nők termékenységi arányszáma (110.614/53.699=) 2,06 gyerek/nő lenne, s így az elkövetkező 20 évben 35.435 gyerekkel születne több. Ez évente csak 1.771 plusz gyermeket jelent. Ahhoz, hogy minden évben 10 ezerrel több gyerek szülessen, ahhoz kerekítve, összesen és folyamatosan 30.000 főállású anyára és a férjére lenne szükség. Összehasonlításképp megjegyzem, hogy az óvodapedagógusok száma 2014-ben 30.396 fő volt. Ugyanakkor, ahogy arra Benda (2015, 172) is rámutatott, a demográfiai fordulat eléréséhez évente több tízezer plusz gyerek születésére lenne szükség. Tehát ezt a 30.000 fős főállású szülői létszámot meg kell szorozni legalább 2-3-mal, mivel ez az intézmény csak így tudja biztosítani, hogy évente plusz 20-30 ezer gyerek születhessen. 

(...)

A főállású anya, illetve apa intézményének a bevezetése sérti-e a nők vagy a férfiak speciális érdekeit, jogait, illetve egyenlőségét? Nem, mert ez az életpálya pusztán egy választható életforma. Ezért nem szűkíti, hanem növeli a lehetséges női (illetve férfi) életpályák számát. Tehát nem szűkíti, hanem növeli a nők (illetve a férfiak) szabadságát.

(...)

Ez a tanulmány megjelent a Valóság folyóiratban (2016/12).

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 66 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Érdekes javaslat. A fiatal házaspárokra (tehát nem élettársakra, barátokra, satöbbi) vonatkozó elvárási kritériumok különösen. Mert javarészt kizárják azt az etnikumot, amelynek tagjai most is 8-10 gyermeket szülnek, illetve pozitívabb olvasatban ösztönzik őket arra, hogy büntetlen előéletűek és középfokú végzettségűek legyenek.

Ami nem világos: mi lesz, ha valami oknál fogva "csak" 6 gyerek születik meg a 8 helyett? Arányosan csökken a társadalomtól kapott juttatás mértéke? Mi történik, ha elválnak a szülők?

Van még mit csiszolni a javaslaton, de élből elutasítani szerintem nem kell.

Ezzel a javaslattal az a probléma, hogy mi van azokkal a nyolcgyerekekkel, akiknek a szülei nem teljesítik a képzettségi és büntetlenségi feltételeket. Az egyébként is rosszabb körülmények közé születő gyerekek még rosszabb helyzetbe kerülnek azáltal, hogy az ő szüleik nem lehetnének fizetett szülők. Keletkezne egy újabb cigányprobléma, mert hát erről van szó. A "jogvédők" hétszer körbejárnák a Földet, azt kiabálva, hogy micsoda igazságtalanság és rasszizmus mindez. És valóban van is benne súlyos igazságtalanság a gyerek oldaláról nézve.

A gyakorlatban azt sem lehet megoldani, hogy ezek a hátrányos helyzetű gyerekek természetben kapják meg ugyanazt a támogatást, amit a többiek szülei. Mert a probléma nem csak demográfiai, hanem az is, hogy a nevelésre alkalmatlan szülők gyerekei megsínylik az alkalmatlan nevelődést és ezt nem lehet anyagiakkal kompenzálni. Márpedig ha a nevelésre alkalmatlanok gyorsabban szaporodnak, mint a nevelésre alkalmasok, akkor bizony romlik a PISA teszt. Hogy a számos egyéb problémát most ne is soroljam...

Az lehetne erre valamiféle megoldás, hogy a büntetett előéletű és iskolázatlan szülőknek viszont azért fizessen a közösség, hogy kettőnél több gyereket nem vállaljanak. Ez teljesen szokatlan megközelítés, nyilván számosan felhördülnek, pedig a világ túlnépesedésedése ellen sürgősen fel kellene lépni és az nem fog menni szokatlan megoldások nélkül. Ilyen lehetne pl. az, ha a gazdag társadalmak azért fizetnének "járadékot" a nyomorban élőknek, hogy ne legyen 1-2-nél több gyermekük.

Ez egy agyament ötlet, valószínűleg klánok, törzsek kialakulásához vezetne hosszútávon, ami az állami létet támadó változás lenne.
A spanyolviaszt nem kell feltalálni, tudniillik az már létezik. Talán a demográfusaink figyelmét elkerülte az az apróság, hogy Izraelben 3,01 lett a TFR a legutolsó felmérés szerint a zsidó etnikumban. Ez már csaknem megegyezik a palesztinok 3,11 értékével. Hogyan lehet ez? Nem arról van szó, hogy az ortodox zsidók kezdtek pörögni (a szerző valami ilyesmit javall), hanem a szekularizált zsidó nők szülik meg a harmadik gyereket. Ez szembe megy minden modern dogmával- már hogy a tud-technikai társadalmakban fátum a népességfogyás. Talán itt lenne az ideje egy izraeli munkalátogatásnak...

Ez a teória, úgy, ahogy van, elhibázott.

Majdnem olyan életidegen, ha kicsit megkaparjuk, bántó, megalázó vakvágány, mint a feltétel nélküli alapjövedelem.

Noha soha ennyi segítséget a gyermekesek még nem kaptak, látni kell azt, h. aki ennyi gyermeket, 3-4-et vállal, kétszer annyit dolgozik, fele annyi pénzért, ami az elérhető lakásviszonyoknak, autó, bútor, lakásfelszereléssel való ellátottságnak, nyaralásnak, a gyerekeknek nyújtható tanulási, sportolási lehetőségeknek csak sokkal szerényebb fokát jelentheti.

Az emberek nagy része, ha választhat, a könnyebb életet választja.

Az eddiginél is több segítséget kellene nyújtani a dolgozó gyermekeseknek és a pozitív példákat általánosan pozitívként kellene méltányolni. Három gyerek mellett még lehet dolgozni, míg a gyerekek kicsik, leginkább fél állásban. Sokkal több rész munkaidős állásra lenne szükség, a munka minden szintjén.

Aki többet vállal és tisztességesen teljesít, NEM kerülhetne semmilyen szempontból hátrányos helyzetbe!

Valóban a három gyermeke családmodell elterjedtebbé válását kéne a legalább szakmával rendelkező, dolgozó réteg körében még több anyagi ösztönzővel elősegíteni.

Nagyon szimpatikus, h. a szerző válaszol.

Nekem még eszembe jutott valami, az, h. vajon mit szeretnének a gyerekek, mert ez is egy szempont lehetne, akár.

Csak megsaccolni tudom. Mondjuk, én lennék az osztályból az egyetlen, ilyen 8 gyermekes családból jövő.

Úgy gondolom, h. nem biztos, h. annyira élvezném, h. a papám egy főállású papa. Nem biztos, h. egyáltalában el tudna irányítgatni a világban, amelynek egy nagyon fontos szeletét, a munkahelyet, a munkahelyi munkát és érvényesülést nem ismeri. Nyilván nem lenne semmiből különleges szaktudása sem.

Talán jó lenne, ha már 4-5 gyermektől az állam, a közösség, melynek számára fontos a gyermekek léte, az otthon maradó szülő számára inkább fizetett segítséget biztosítana.

Köszönöm.

Minden gondolat, ami a dolgozó, szakmával rendelkező családok gyermekvállalásának segítésére irányul, a jelenlegi helyzetben NAGYON fontos.

Semmi nem akkora öröm, mint az élet normális menetét fölvállalva több gyermeket életre hívni, értelmes felnőtt létre fölnevelni, megküzdeni mindazzal a nehézséggel, amivel ez jár.

Négy gyermeket neveltünk föl, taníttattunk, s ha van valami, amit sajnálok, csak az, h. többet tényleg nem volt reális vállalni, több gyermek mellett nem tudtam volna kenyér kereső munkát is végezni, így is nagyon nehéz volt.

Már ma is könnyebb lenne, de önerőből megfelelő méretű lakást, mondjuk, öt gyerek mellett még ma sem tudnánk venni, különösen nem egy keresetből.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés