Egyre több a gyermektelen nő Európában – délen legrosszabb a helyzet

2017. január 12. 23:05
Egyre kevesebb nő szül Európában, és különösen sok a gyermektelen a kontinens déli részén egy új francia tanulmány szerint: az 1970-es években született nők több mint egyötöde gyermek nélküli maradhat Dél-Európában, szemben az észak-európai 15 és a nyugat-európai 18 százalékkal, míg Európában a gyermektelen nők aránya átlagosan 14 százalék.

A francia Demográfiai Kutatások Intézete szakemberei által készített tanulmány szerzői a jelenség okai között a bizonytalan munkaerőpiacot és a családbarát munkahelyek hiányát nevezték meg fő okként.

Európában a gyermektelen nők aránya átlagosan 14 százalék. A legszembetűnőbb a gyermektelenek arányának emelkedése Dél-Európában: az 1970-es évek elején születettek körében Görögországban, Olaszországban és Spanyolországban ez az arány meghaladja a 20 százalékot.

Az 1968-ban született nők körében Nyugat-Európa országai közül Ausztriában, Németországban és Svájcban a legmagasabb, 20 százalék körüli az arány.

Bulgáriában, Csehországban és Oroszországban magasabb a születések aránya, mint a többi kelet- és közép-európai államban 1989-90, a kommunizmus széthullása óta. Ezekben az országokban csupán a nők 8 százaléka gyermek nélküli – mutatták ki a szerzők.

A tanulmány készítői emlékeztetnek arra, hogy korábban, a 20. század első felében született nők mintegy 17-25 százalékának nem volt gyermeke. Ebben olyan tényezők játszottak közre, mint a házasulandó férfiak nagyarányú halála az első világháborúban, a fiatal férfiak kivándorlása a szegény országokból és a nagy világgazdasági válság hatásai.

Azóta az európai gyermektelenség tendenciája U-alakú görbét mutat: a legalacsonyabb az 1930-1940-es években születettek (a baby-boom nemzedék szülei) körében volt, aki élvezhették a második világháború utáni fellendülés előnyeit, köztük az alacsony munkanélküliséget és a jóléti rendszer bőkezűségét. Kelet-Európában ez a tendencia tovább tartott, mint nyugaton, ehhez hozzájárult a fogamzásgátlók hiánya is, amelyek jóval korábban elérhetővé váltak a nyugat-európai országokban. A gyermektelenség aránya nyugaton az 1940-es években , míg keleten csak az 1960-as években születettek körében kezdett emelkedni, számos személyes és külső tényező miatt.

„A múlt század második felének számos gazdasági és kulturális folyamata eltántorította a nőket és a férfiakat a gyermekvállalástól. Nagyon kevés nő tervezi az, hogy soha ne legyen gyermeke, többségük a gyermekszülés lehető legkésőbbi elhalasztására vállalkozna” – olvasható a tanulmányban.

A gyermektelenséget előidéző okok között sorolják fel a szerzők a megbízható fogamzásgátlók meglétét, az egyre későbbi házasságra, tartós párkapcsolatra lépést és gyermekvállalást, a családok törékenységének növekedését, a gondozók hiányát, az általános gazdasági bizonytalanságot és a törékeny munkaerőpiacot. Fontos tényezőnek nevezték továbbá a magas munkanélküliséget, a nem megfelelő családpolitikát, a nemek közötti aránytalan munkamegosztást a házimunkában és a gyermekgondozásban.

(MTI)

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ja! Egyre több állam sikerként könyveli el a házasság intézményének lerombolását. Két férfinek, vagy két nőnek nehezen lesz gyereke.
A másik: a spermabankokat sem az értelmes, családszerető, egészséges életmódot folytató férfiak keresik fel pénzszerzési forrásként.

"Akik ezt szorgalmazzák, azoknak nincsenek gyerekeik."
Ez a leglényegesebb!

Ehhez ismerni kell a női természetet. Mindig az erősebb "kutyát" választják, ez a záloga az egészséges fajfenntartásnak.
A mai férfiak akkor trendik és demokratikusak, ha nem ők a családfenntartók és lemennek háziasszonyba.
Emlékezzünk csak a kommunista időkre, amikor ünnepelték a traktorista nőt, az anyaság meg -három gyerekkel- azoknak kedvezett, ahol sem az apa, sem az anya nem gondolta úgy, hogy kötelességei vannak.
Amióta világ a világ, azok élik túl a különféle vegzálásokat, akik férfiként férfi módra, nőként női módra képesek viselkedni.
Egyetlen gond: Senki nem hívja fel a figyelmet a kölcsönös tiszteletre.
A hölgy dolga körbe vizelni az ő területét, a férfié ugyanez, egy házon belül más-más területet érintve.
A hölgyeknek nem esik jól, ha azt várják el tőlük, hogy olyanok legyenek, mint a celeb nők, az urak pedig azt utálják, ha Berki VV Aurélio szerű senkikhez hasonlítják őket!
De, ha így nem jó, akkor tényleg jöjjenek a tökös migránsok, majd ők helyreállítják Európa "családi mo9delljét".

Azert ne tulozzunk, ennyi ronda no nincs.
70-es evekben szuletettek meg mar reg tul vannak a szulokepes koron.

lehet nyafizni, lehet sopánkodni az egoista Nyugaton, lehet népességpolitikai gittegyletekben látni a nem létező megoldást és lehet arról delirálni, hogy majd egyszer csak mindenki rájön, milyen szép is a nagycsalád.
Addig se kell foglalkozni a valósággal. Mert a valóság pénzbe kerül, sok pénzbe.
Az eu-i demográfiai adatok nem fognak változni, így az ázsiai-afrikai esetén kell radikális csökkenést előidézni. Ami kizárólag a gazdaságuk fejlődésével, és az átlagemberek anyagi gyarapodásával érhető el. Ehhez viszont a nyugati államoknak is keményen hozzá kell járulniuk. Nekünk is.
Vagy el kell viselniük, hogy ellepnek minket, vérfrissítenek, és még azelőtt eltüntetik a hagyományos fehér eu-i kultúrát, mielőtt az magától kihalna.

Hú, de gyagyás vagy!
Próbáld ezt értelmezni, te kognitív disszonancia! :-)))"A mai férfiak akkor trendik és demokratikusak, ha nem ők a családfenntartók és lemennek háziasszonyba."
Már megint új nikkel játszod az agyad?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés