Ma inkább ne menjen ki az utcára?

2017. január 13. 12:25
A péntek 13-a a keresztény hagyományok miatt vált a babonás emberek misztikus napjává – mondta az InfoRádió által megkérdezett néprajzkutató. Tátrai Zsuzsanna szerint Magyarországon kevesen veszik komolyan ezt a napot.

Ma újra péntek 13-a van, ezért az InfoRádió utánajárt, hogy honnan ered a misztikus köntösbe bújtatott naptól való félelem, mi a babonák oka. Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató szerint a péntek 13-hoz köthető érzelmeknek főleg vallási okai vannak.

„Összeadódik a péntek és a 13. A pénteki napot általában szerencsétlennek tartotta a néphagyomány, hiszen nagypénteken keresztre feszítették Jézus Krisztust, akinek a kínszenvedésére és a halálára emlékezik a keresztény egyház. Ennek a napnak a jelentését kivetítették az összes pénteki napra, és úgy vélték, hogy a pénteken végzett munka nem lehet áldás. Ehhez járul a 13-as szám, ami szintén a Bibliából ered, hiszen tizenhárman ültek az utolsó vacsoránál. A néphagyomány a 12-es számot a teljességnek gondolta, a 13-as pedig zavart keltett, hiszen arra utalt, hogy valami nincs rendben” – mondta a kutató.

Tátrai Zsuzsanna arról is beszélt, hogy manapság mekkora jelentőséget tulajdonítanak a péntek 13-a jelentőségének.

„Az Egyesült Államokban nagy hagyománya van ennek, hiszen a legtöbb szállodában nem jelölik meg a tizenharmadik emeletet. Magyarországon nem hinném, hogy ma ezt bárki komolyan venné. Mindenesetre, ha valami rossz történik, akkor van mire fogni, hiszen az ember szereti a körülményekre fogni, ha problémája adódik. Szerintem mindenki vígan élje át ezt a napot ugyanúgy mint a többit. Itt vagyok én példának, akinek szerencséje van, hiszen felhívta az InfoRádió...” - mondta Tátrai Zsuzsanna.

A néprajzkutató kiemelte,: akik nem hisznek a babonákban, azok számára ez csak egy átlagos nap lesz, majd hozzátette: péntek 13-a is lehet bárkinek egy sikeres nap, csak pozitívan kell hozzáállni – zárul az InfoRádió írása.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés