Családi síelés kiválasztása: magánút vagy sítábor?

2017. január 16. 15:56

Szommer Evelin
Mandiner.család
Bármikor is kezdjük el a családi síelés megszervezését, a felmerülő kérdések ugyanazok: melyik típusú utat, illetve oktatást válasszuk? Döntéshozáskor mit vegyünk figyelembe, mivel járunk a legjobban?
Van olyan eset, hogy a síelés megszervezése csak az utolsó pillanatokban jut eszünkbe, de akad olyan is, hogy már a tél kezdetekor, esetleg ősszel elkezdjük a szervezkedést. Bármikor is kezdjük el, a felmerülő kérdések ugyanazok: melyik típusú utat, illetve oktatást válasszuk? Döntéshozáskor mit vegyünk figyelembe, mivel járunk a legjobban?
 
Szerencsésebb időben elkezdeni nézelődni a sítábori ajánlatok közt, hiszen a táborok viszonylag gyorsan megtelnek. Ugyanez a helyzet a magán utakkal is, hiszen a síoktatók többsége már hónapokra le van kötve. A telepített oktatók pedig nem biztos, hogy a mi pénztárcánkra vannak szabva. Nézzük a két lehetőséget!
 
Szervezett sítábor
 
Különböző utazási irodák, síiskolák által szervezett, illetve iskolai sítáborok között tudunk válogatni. Ezeknél az utaknál különösen figyeljünk arra, hogy az ár pontosan mit tartalmaz. A reklámokban hajlamosak az egyes addicionális szolgáltatások árait külön feltüntetni, így csak a helyszínen szembesülünk azzal, hogy mi mindent kell még pluszban fizetnünk.
 
 
Csoportos oktatás során vegyünk figyelembe a különböző tudásszinteket. Tudnunk kell, hogy az oktató általában a leggyengébb tudású tanulóhoz alkalmazkodik. Ez önmagában még nem gond, mert nem árt a minél több alapiskolázás, ismétlés, mert ezek által lesznek stabilak és magabiztosak a sílécen, de azért természetesen az a jó, ha a csoport minél homogénebb tudásszinttel rendelkezik. A megfelelő csoportlétszám maximum kb. 6 fő, az ára pedig 120 euro körül mozog 3 nap esetén.
 
Magánút
 
Amikor saját magunknak és családunknak szervezünk utat az elsődleges szempontunk a pihenés legyen: a stresszmentes kikapcsolódás, családosan.
 
Ami a gyerekek oktatását illeti, két lehetőség van:
 
  • Privát oktatóval: A privát oktatónak a szállását, síbérletét és egy bizonyos napi díját ki kell fizetni, általában 70 és 100 euro között. Ez viszonylag költséges, de biztosak lehetünk abba, hogy egész nap jó kezekben volt a gyermekünk. Pozitívuma az intenzívebb és hatékonyabb, személyre szabott tanulás illetve, hogy nem kell máshoz alkalmazkodni.
  • Helyi oktatóval: A telepített oktatókkal a síiskolán keresztül léphetünk kapcsolatba. Ők nem minden esetben tudnak magyarul, így előfordulhat, hogy angolul vagy más egyéb nyelven kell tanulni. Magánórájuk ára drágább, mint Magyarországon vagy magyar magánoktatóval, kb. 50-70 euros óradíjat jelent. Mégis jobb, ha rászánjuk a pénzt. Hiszen a kontrollált síeléssel nem csak magunkat, gyerekeinket, hanem másokat is megvédhetünk.
 

Akármit is választunk, az elsődleges cél a biztonságos síelés legyen! Akár felnőttként is iratkozzunk be egy-egy órára, hiszen a jó oktatók mindig tudnak újat és hasznosat mondani. Ne feledjük: mindig van mit tanulni! 

 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés