Az ombudsman fellép az elektromos kerekesszéket használók érdekében

2017. január 19. 0:11
Az alapvető jogok biztosa szerint sérti az egyenlő bánásmód követelményét, hogy a betegszállító szolgáltatók a mozgásában korlátozott beteggel csupán a könnyű szerkezetű, összecsukható kerekesszéket szállítják el, az elektromos kerekesszéket nem. Ezért az ombudsman azt kéri az emberi erőforrások miniszterétől, hogy fontolja meg a szabályozás módosítását – közölte Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Székely László ombudsman A Társaság a Szabadságjogokért civil szervezet beadványát megvizsgálva úgy vélte: megnehezíti az érintettek egészségügyi ellátáshoz való egyenlő esélyű hozzáférését, szemben áll az önrendelkezés szabadságával, sérti az egyenlő bánásmód követelményét és a fogyatékossággal élő emberek kiemelt védelmének állami, valamint nemzetközi kötelezettségét az, hogy a betegszállítók az elektromos kerekesszéket nem szállítják el a beteggel.

Az alapvető jogok biztosa kifejtette: a kerekesszék az érintett mozgássérült ember helyváltoztatáshoz való jogának érvényesülését, ezáltal az önrendelkezés szabadságát, az önálló, illetve önállóbb életvitel megélését hivatott biztosítani.

A közlemény szerint az alapvető jogok biztosa a Mozgássérültek Egyesületének Országos Szövetségétől azt az információt kapta, hogy a jelenleg hatályos jogi szabályozás alapján a betegszállítók nem kötelesek az elektromos kerekesszékeket elszállítani.

A szociális ügyekért és a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár az ombudsman kérdéseire küldött válaszában fontosnak tartotta, hogy az elektromos kerekesszéket használó, súlyosan mozgáskorlátozott emberek érdeke és emberi méltósága ne sérüljön a betegszállítás során, ezért indokoltnak tartotta a betegszállítás szabályozásának felülvizsgálatára irányuló kezdeményezést az egészségügyi és a szociális ágazat együttműködésével.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala szerint az egészségügyért felelős államtitkár az elektromos kerekesszékek használatának jelentős növekedése miatt ugyancsak egyetértett azzal, hogy szükséges lehet a jogszabály felülvizsgálata, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az esetleges jogszabály-módosítás jelentős anyagi kihívás elé állítaná a betegszállító szolgáltatókat, és az esetleges pénzügyi források hiánya számos szolgáltatót lehetetlenítene el, ami a betegszállítás ellátását is veszélyeztetné.

Székely László ombudsman ennek alapján az emberi erőforrások miniszterét kérte fel, hogy az egészségügyért felelős államtitkárság bevonásával fontolja meg a betegszállítás szabályozásának módosítását, és mérje fel, milyen pénzügyi és infrastrukturális feltételek szükségesek ahhoz, hogy valamennyi típusú kerekesszék szállítható legyen a betegszállító járművekben.

(MTI)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés