A helikopterszülők, avagy az egészséges gondoskodáson túl

2017. január 22. 10:24

Dudás Dóra
mindset.co.hu
A helikopterszülő kifejezés egyre szélesebb körben válik ismertté. Azokról a szülőkről van szó, akik folyamatosan gyermekeik felett „lebegnek” – óvják őket a széltől is, mindenbe beleszólnak, folyton segíteni szeretnének. Mindezzel a probléma csupán az, hogy nagy eséllyel egy olyan gyermeket nevelnek fel, aki nincs felkészülve az életre.
A helikopterszülő kifejezés egyre szélesebb körben válik ismertté. Azokról a szülőkről van szó, akik folyamatosan gyermekeik felett »lebegnek« – óvják őket a széltől is, mindenbe beleszólnak, folyton segíteni szeretnének. Mindezzel a probléma csupán az, hogy nagy eséllyel egy olyan gyermeket nevelnek fel, aki nincs felkészülve az életre. Mik a túlóvó szülői magatartás jellemzői és következményei? Cikkünkből kiderül.

Könnyen lehet, hogy a gyermek feletti folyamatos körözés a szülőt elégedetté teszi. Hiszen úgy is tekinthetünk az állandó kontrollálásra, mint saját, meg nem valósított tervek véghezvitelére. A problémát az okozza, hogy az elhanyagoláshoz hasonlóan, a túlzott gondoskodás is negatív következményekkel járhat a gyermek személyiségének fejlődésére nézve. A túlóvás oda vezethet,  hogy a gyermek egyedül semmit sem lesz képes megoldani. Nem tanulja meg a függetlenséget, a hétköznapi problémákkal való megküzdést.

DEPENDENS FELNŐTT VÁLIK BELŐLE.

Fontos megemlítenünk a hóekézés jelenségét is. A szülők minden lehetséges akadályt elgördítenek a gyermek útjából. Nincs szükség a saját harcok megvívására. Nem kell a jó és rossz dolgok között különbséget tenni, hisz minden egyformán egyszerű, nincsenek problémák.

Holly Schiffrin és munkatársai – a Mary Washington Egyetem kutatói – azt vizsgálták, hogy a helikopterezés hogyan befolyásolja a gyermek önállóságát és jóllétét. Ehhez 297 egyetemi hallgatót kértek meg, hogy írják le édesanyjuk gondozói magatartását. Továbbá pontozzák saját autonómiájuk és kompetenciájuk szintjét, azt hogy hogyan jönnek ki más emberekkel, a depresszió és szorongás fokát és az általános jóllétük mértékét. Az eredmények szerint a szülői helikopterezés magasabb fokú szorongással, depresszióval, alacsonyabb szintű általános jólléttel, kisebb mértékű autonómiával, kompetenciával, valamint szociális készségekkel jár együtt.

Egy további kutatásban pszichológusok azt mutatták ki, hogy a helikopterszülők gyermekeiknek később

FOLYAMATOS MEGERŐSÍTÉSRE VAN SZÜKSÉGÜK.

Életükben olyan viselkedésformákat részesítenek előnyben, amelyek az önbecsülésüket növelik, mint például a szex, az édesség-, és alkoholfogyasztás.

Ezek a gyerekek fürdenek a szeretetben. Azonban korántsem feltétel nélküli szeretetről van itt szó. A szeretet a szülők szeme fényének sikerét szolgálja. Azt is mondhatjuk, hogy mindez teljesítményfüggő. A helikopterszülők akkor a legszeretetteljesebbek, amikor a gyerek keményen tanul, a legjobb eredményeket éri el, és a legelismertebb iskolába nyer felvételt. A gyerekek a szeretet áradat mellett, gyakran a szeretet és gondoskodás hiányát érezhetik még akkor is, amikor direkt módon nem tapasztalnak agressziót vagy elhanyagolást. Számos túlóvó szülő használja a szeretetet nevelési eszközként. Jó példaként szolgálnak minderre a következő mondatok: »Nem szeretlek, amikor hisztizel!«»Szeretlek, amikor ilyen jól viselkedsz, mint ma este!«»Kaptál egy ötöst angolból? Úgy szeretlek!«. Ebből azt a következtetést vonja le a gyermek, hogy

NEM ÖNMAGÁÉRT SZERETHETŐ,

csupán jó teljesítményéért. Így későbbi élete során is kizárólag átmeneti, érdemen alapuló szeretetet fog elvárni.

(...)

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés