Felülvizsgálják az iskolán kivüli programokra vonatkozó jogszabályokat

2017. január 22. 23:57
Az emberi erőforrások minisztere arra kérte az iskolákat, a hétfői nemzeti gyásznapot a tanárok kezdjék azzal, hogy megpróbálják megbeszélni a diákokkal a veronai tragédiát. Balog Zoltán beszélt arról is, meg fogják vizsgálni a jogszabályokat abból a szempontból, hogy megfelelően garantálják-e az iskolán kívüli programok biztonságát. Van, amit nem lehet kizárni jogszabályokkal, de áttekintik, hogy mi az, amin még lehet javítani – tette hozzá a miniszter.

A budapesti Honvédkórház fogadja a péntek éjjeli veronai buszbaleset négy súlyos sérültjét, akik még vasárnap visszaérkezhetnek Magyarországra – jelentette be az emberi erőforrások minisztere. A tárcavezető megerősítette, vasárnap estére így a két válságos állapotban lévő sérült kivételével a baleset valamennyi túlélője hazaérkezhet.

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója hozzátette, hogy a négy súlyos sérült közül kettőt légi úton, kettőt mentőautóval hoznak haza. Az OMSZ főigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: a buszon összesen 56 ember utazott, 43 fiatalkorú és 13 felnőtt, köztük a két sofőr. Jelenleg nincs arra vonatkozó adat, hogy bárki más lett volna a buszon, mint aki Magyarországon felszállt. A 16 elhunyt közül 11 diák, öt felnőtt. Van továbbá hat súlyos sérült, közülük kettő nem szállítható. A két nem szállítható felnőtt, 60 százalékos égési sérüléseket és koponyasérülést szenvedett személyt leszámítva minden túlélő vasárnap estig hazatérhet. Már csak az olasz hatóságok engedélyére várnak. A két nem szállítható sérült személyazonossága még nem tisztázott, és az is csak később dől el, hogy őket mikor hozhatják Magyarországra – mondta a főigazgató.

Az OMSZ négy földi és egy légi mentőcsapattal, mintegy 20 fővel vett részt a helyszínen a sérültek ellátásában. A könnyebb sérültek állapotát kontrollálták, sebeiket átkötötték és a pszichológusok foglalkoztak a túlélőkkel – tette hozzá. Csató Gábor a helyszínen személyesen beszélt sérültekkel és egy újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a legtöbben amnéziásak, nem emlékeznek a balesetre.

Balog Zoltán arról számolt be, hogy Olaszországban a baleset nyomán nagyfokú szolidaritást és segítőkészséget tapasztaltak. Ott élő magyarok és olasz állampolgárok ajánlották fel segítségüket: szállást, ruhát, közlekedési eszközöket, pénzt. Idehaza a OMSZ számos munkatársa és segítő szervezetek munkatársai szabadidejükben jelentkeztek, hogy felajánlják munkájukat, segítségüket. A miniszter mindenkinek köszönetet mondott.

*

Pénteken késő este az olaszországi Verona közelében balesetet szenvedett egy magyar fiatalokat szállító busz, tizenhatan meghaltak, hatan súlyosan, a többiek könnyebben sérültek. A buszon a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákjai, tanárok és egyikük családja utazott.

(MTI)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés