„Az élet ismét győzedelmeskedik Amerikában”

2017. január 31. 15:45
Több tízezer pro life aktivista vonult pénteken Washingtonban az utcára. A March for Life (Séta az életért) sok-sok éve hagyomány nem csak az USA-ban, de a világ számos országában is. Az ez évi amerikai tüntetés lelkes hangulatához jócskán hozzájárult, Trump elnök pár napja megvonta a támogatást a Planned Parenthood tengerentúli szervezeteitől. A Családháló összefoglalója a washingtoni Séta az életért demonstrációról.

„Az élet ismét győzedelmeskedik Amerikában”, mondta Mike Pence a hatalmas tömeg előtt. Az alelnök rámutatott, hogy az új kormányban nagy többségben pro life tagok ülnek.

Trump elnök kijelentette, hogy külön abortuszellenes bírót fog kijelölni a Legfelsőbb Bíróságba, és már alá is írta azt a döntését, miszerint minden olyan, jellemzően a Planned Parenthoodhoz kötődő csoporttól, szervezettől, intézménytől meg kell vonni az amerikai szövetségi támogatást, – egyelőre csak a tengeren túl – amely abortuszokról ad felvilágosítást vagy terhességmegszakításokat végez. Az elnök hozzátette: eljött az ideje, hogy az 1973-as Roe v. Wade per, amely óta az Egyesült Államokban minimális az abortusz-szabályozás, érvényét veszítse.

Trump elnök döntésére reagálva Dana Tilson, a Marie Stopes International kenyai igazgatója megjegyezte: azzal, hogy elvágják az állami támogatást az abortuszt végző intézményekben, arra késztet majd rengeteg nőt, hogy más, rendkívül veszélyes módon vessen véget terhességének. „Olyanokhoz fordulnak majd segítségért, akiknek nincs meg a megfelelő szakképzettségük és felszerelésük, és óriási károkat okoznak majd a nők belső szerveiben, sőt, esetleg olyan dolgokat tesznek velük, amelyek a nők életébe kerülnek.”

1975 óta folyamatosan egymillió fölött volt az USA-ban (regisztráltan) végzett abortuszok száma. Ez az arány először 2013-ban csökkent egymillió alá. Egy felmérés szerint az amerikaiak 64 százaléka gondolja úgy, hogy az abortusznak minden, vagy majdnem minden esetben legálisnak kellene lennie.

A pénteki Séta az életért demonstráción Pence alelnök biztosította a hatalmas tömeget arról, hogy az új kormány „addig nem nyugszik”, amíg vissza nem állítja az élet kultúráját Amerikában.

(Családháló)

A tüntetésen felszólalt Kellyanne Conway, Trump elnök tanácsadója is, aki immár két évtizede sokat tesz pro life aktivistaként a magzatok megmentéséért. Conway beszédében kifejtette: az élet ajándékát mindenáron megvédik majd a legfelsőbb szintről.

„Feleség vagyok, anya, katolikus hitű, valamint az USA elnökének tanácsadója, és igen, pro-life párti is vagyok!” – kezdte beszédét jellegzetes amerikai stílusban Conway, majd így folytatta: „Óriási megtiszteltetés itt állni az alelnök úrral, és oly sok emberrel együtt megvédeni a meg nem született gyermekek életét. Az önök bátorsága, meggyőződése és hite nagy hatással van ránk. Új nap ez, az élet új hajnala.”

*

Trump elnök hivatalba lépése után azonnal megvont minden támogatást azon egészségügyi szervezetektől, amelyek abortuszt hajtanak végre vagy tanácsokat adnak a terhességmegszakításról, mint a családtervezés lehetséges módjáról. A pro life szervezetek már most állítják, hogy Trump a legnagyobb szövetségesük Reagan elnök óta. Tavaly még számos anti-abortusz szervezet ellenezte Trump elnökké választását, ám mostanra láthatóan mindannyian örülnek annak, hogy Trump lett az USA vezetője.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés