Szmog miatt pollenallergia!

2017. január 31. 16:36
Az asztmásokra és a felső légúti allergiásokra is rendkívül rossz hatással van a szennyezett levegő. Ilyenkor megduplázódik a betegek száma – mondta az InfoRádiónak a Szent Kristóf Szakrendelő tüdőgondozójának szakorvosa.

Ismét romlott a légszennyezettségi helyzet, hétfőn tizenegy település - Hernádszurdok, Miskolc, Sajószentpéter, Kazincbarcika, Putnok, Eger, Salgótarján, Oszlár, Nyíregyháza, Debrecen és Budapest – levegőjét minősítették veszélyesnek a magas szállópor-koncentráció miatt. A szmognak pedig komoly egészségügyi kockázata is van – írja az InfoRádió.

Az ilyen szmogos-ködös időben a tüdőbeteg-gondozóban és a tüdőgyógyászati szakrendeléseken szinte megduplázódik az akut gyulladással jelentkező járóbetegek száma - közölte a Szent Kristóf Szakrendelő tüdőgondozójának szakorvosa. 

„A krónikus légzőszervi betegek két nagy csoportjának jelent külön kockázatot ez az időjárás. Egyrészt az allergiás légúti megbetegedésben, másrészt a dohányzás okozta krónikus hörghurutban szenvedők számára” - emelte ki Juhász Erzsébet.

Előbbiek esetében azért fontos a levegő tisztasága, mert az allergének szinte folyamatosan gyulladásban tartják a hörgőnyálkahártyát – magyarázta a tüdőgyógyász szakorvos. Juhász Erzsébet hozzátette, az egyensúly fenntartása érdekében fontos lenne a hörgőrendszer öntisztulása, amit a szmogban lévő porszennyeződések jelentősen csökkentenek.

„Ennek következtében jóval több akut fellobbanás alakul ki azoknál a betegeknél is, akik például a pollenekre allergiásak.” Nekik, a súlyosan légszennyezett területeken csak maszkban célszerű kimozdulniuk, és megfontolandó a szellőztetés is. Erre talán csak a hajnali időszak ajánlott – mondta a tüdőgyógyász szakorvos.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés