Miért NE KIABÁLJ a gyerekkel? – Vida Ágnes, pszichológus előadása

2017. február 4. 20:18
Ezredszer kértem, mégsem pakolta vissza a zsírkrétát, türelmesen mondtam, mégis hisztizni kezdett, szépen beszéltem vele, mégis felesel, tisztelettudó ember vagyok, ezt a mintát adom, mégis fittyet hány a jó modorra – mi a baj a gyerekemmel? Miért nem együttműködő, miért nem képes rám figyelni és megérteni? A következmények még messze vannak ahhoz, hogy tanuljon belőlük, ha viszont büntetem, elidegenítem és szorongóvá teszem... Érzem, hogy emelkedik a hangerőm, a csúnya szavak és szidalmak a nyelvem hegyéről készülnek kiszökkenni, pedig már elszámoltam tízig... Nem biztos, hogy jó vége lesz ennek, még az is lehet, hogy kiabálnom kell...

Ugye, ismerős ez a belső monológ?  A nevelés mindennapi gondjai néha olyan akadályok elé állítanak minket, hogy tehetetlenségünkben gyakran feltekerjük a hangerőt és kiabálással szerzünk érvényt az akaratunknak. Ez pedig mindenkinek rossz, leginkább a csemeténknek – és persze példamutatásból sem kapnánk éppen fényes érdemjegyet. 

Miért nem érdemes kiabálni a gyerekkel, és főleg hogyan kerülhetjük el egyáltalán az ilyen helyzeteket az együttműködő, pozitív nevelés és attitűd eszközeivel? Többek között ezekre a kérdésekre is választ ad Vida Ágnes pszichológus, aki a Felelős Szülők Iskolája által szervezett rendezvényen, Miért NE KIABÁLJ a gyerekkel? címen tart előadást 2017. február 23-án 18 órától a Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpontban.

Szemlélet- és lélekformáló, interaktív és példákkal teli előadásra lehet számítani, ahol jó eséllyel nagy kő esik majd le a legtöbb szülő szívéről, hiszen újra felfedezhetik, hogy a gyermek „alapjáraton” nem rossz és nem tiszteletlen, a türelem tanítható és tanulható, a dacos akarnokból pedig vagány csapatjátékos varázsolható.

Az előadó, Vida Ági babapszichológus, a népszerű kismamablog.hu szerzője, és online marketing szakértő. Rendszeresen publikál szaklapokban (Anyák Lapja, Babapatika), és szerepel a televízióban (RTL Klub, M1, TV2). A Kismamablogot 2007. augusztusában indította el, azóta évente mintegy 2 millió egyedi látogató olvassa írásait Magyarországról és külföldről egyaránt. Blogja 2011-ben, a HVG Goldenblog szavazásán elnyerte a legjobb szakértői blog címet, Anyapszichológia című könyve pedig 2014-ben az Év Ismeretterjesztő Könyve lett.

Alapvető szemléletmódom minden problémával kapcsolatban, hogy mielőtt cselekednénk, a mások által javasolt bevált módszereket alkalmaznánk, gondolkodjunk el. Ismerjük meg a gyereket! Ismerjük meg a probléma gyökerét! Ismerjük meg a helyzetet! Csak azután cselekedjünk. Nincsenek kész receptek, amik mindenkinél működnek, mindig a gyerek természetének és a körülményeknek az ismeretében szabad csak bármilyen nevelési módszert bevetni” – vallja Vida Ági.

Az előadásról érdemes tudni, hogy az gyakorlati példákkal, élethelyzetekkel teli interaktív lesz, melyben szó esik érzelmekről, fejlődési szakaszokról. A szervezők azt ígérik, hogy az előadás után más szemlélettel, más látásmóddal lehet majd hazatérni és remélhetőleg nem csak a tízig számolás módszere fog türelemre, szelíd szóra és akár eltérő nevelési utakra terelni. Az előadás rámutat azokra a tényezőkre is, amelyek miatt nem figyel a szüleire a gyermek és ami miatt elkezdi megemelni a hangját a szülő.

Vida Ági interaktív előadásában választ ad többek között azokra a kérdésekre: Miért nem hallgat rád a gyermeked és mit lehet ilyenkor tenni? Miért tiszteletlen a gyermeked? Hogyan alakíts ki kölcsönös tiszteletet? Mit tegyél, ha nem együttműködő a gyermeked? Miért viselkedik rosszul a gyermeked? Mit kell tudnia a gyermekednek a türelemről és milyen módon tudod őt türelemre tanítani?

További részletek az előadással kapcsolatban itt olvashatók.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés