Védelmet kapnak az abortuszellenes szervezetek – új elnöki rendelet készül

2017. február 9. 21:24
Donald Trump többek között azt ígérte, hogy visszavonja azt a Johnson-kiegészítést, amely tiltja az adómentességet élvező különböző felekezetek papjainak, hogy politikusokat vagy politikai tisztségre pályázókat a szószékről nyíltan támogassanak.

A Fehér Ház állítólag már dolgozik a vallásszabadság védelmét kiterjesztő elnöki rendeleten, amelyre Donald Trump a csütörtöki országos imareggelin utalt. A rendelet tervezete a The Nation című baloldali hetilap birtokába jutott, s a terv fénymásolatát internetes oldalán közzé is tette.

Donald Trump azt ígérte, hogy visszavonja az egyházi közösségeket érintő korlátozásokat, és egyben leszögezte azt is, hogy visszavonja a még Lyndon B. Johnson elnök által életbe léptetett, úgynevezett Johnson-kiegészítést, amely tiltja az adómentességet élvező különböző felekezetek papjainak, hogy politikusokat vagy politikai tisztségre pályázókat a szószékről nyíltan támogassanak. „Megszabadulok tőle és teljesen megsemmisítem” - fogalmazott Trump elnök a rendelkezésről, részleteket azonban nem közölt arról, hogy ennek érdekében milyen lépéseket tesz majd.

A The Nation által nyilvánosságra hozott tervezetből kiderül, hogy az elnök széles körben tervezi kiterjeszteni a vallásszabadságot védelmező intézkedések körét, így például jogi védelmet biztosít majd azoknak a szervezeteknek és egyéneknek, akik ellenzik az azonos neműek házasságát vagy az abortusz egészségbiztosítás általi finanszírozását, s ezért beperlik vagy szankciók érik őket.

A tervben a többi között szerepel, hogy az elnöki rendelet felszólítja majd az egészségügyi és emberi erőforrások minisztériumát, továbbá a munkaügyi, valamint a pénzügyi tárcát arra, hogy azonnali hatállyal mentesítsenek minden vallási szervezetet vagy vallásos embert a még érvényben lévő, Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvény egyes rendelkezéseinek hatálya alól.

Az Obamacare ugyanis kötelezi a vallási szervezeteket is, hogy finanszírozzák munkatársaik egészségbiztosításában az abortuszt is - hitbéli és lelkiismereti meggyőződésük ellenére. A tervezet szerint az elnöki rendelet leszögezi majd, hogy változatlanul biztosítani kell az adómentességét azoknak a vallási szervezeteknek, amelyek nyilvánosan szót emelnek az azonos neműek házassága ellen. Ez jelenleg diszkriminatív magatartásnak minősül és az adómentesség megvonását vonja maga után.

A tervezet munkacsoport létrehozását irányozza elő az igazságügyi minisztériumon belül. A munkacsoport feladata a vallásszabadság esetleges megsértéseinek vizsgálata lesz.

*

A vallásszabadság ügye 2015-ben került az érdeklődés előterébe, amikor a szövetségi legfelső bíróság azt a határozatot hozta, hogy valamennyi szövetségi államban engedélyezni kell az azonos neműek házasságát. Ezt sok vallási szervezet kifogásolta, sőt, a döntést egyes helyeken megpróbálták bojkottálni is.

Donald Trump elnök alig két napja tett ígéretet arra, hogy megvédi a szexuális kisebbségeket a diszkriminációtól. A Fehér Ház által kedden kiadott közlemény azt hangoztatta: a republikánus elnök „eltökélt abban, hogy megvédje valamennyi amerikai, köztük a homoszexuális, leszbikus, biszexuális és transznemű közösség jogait”.

A közlemény nyilvánosságra hozatala előtt az amerikai médiumok, köztük a The Washington Post is azt vetítették előre, hogy Trump kormányzata szűkíti majd a szexuális kisebbségek jogait és a diszkrimináció elleni védelmüket szolgáló intézkedések körét.

(MTI)

 

 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés