150 új képzés vár a felsőoktatásba felvételizőkre

2017. február 14. 15:53
Február 15-ig van idő a felsőoktatási felvételi jelentkezés benyújtásához. A szükséges dokumentumokat csak elektronikusan lehet elküldeni. A Felvételi tájékoztató kiegészítését érdemes átböngészni, mert 150 új képzés jelent meg a rendszerben – mondta Stéger Csilla, az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese. A család.hu felhívása.

A jelentkezés véglegesítése előtt érdemes minden jelentkezőnek még egyszer, a kiegészítésben megjelent információkkal együtt áttekintenie a decemberben közzétett meghirdetéseket. A Felsőoktatási felvételi tájékoztató hivatalos kiegészítésében a 2016. december 22-én közzétett meghirdetések módosítása, kiegészítése mellett újabb képzéseket is meghirdettek a felsőoktatási intézmények – írja a család.hu.

Az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese elmondta: a felsőoktatási intézményeknél a Felvételi tájékoztató októberi szerkesztése óta az akkreditációs- és nyilvántartásba vételi eljárások keretében új szakok keletkeztek, ezeket tudták az iskolák a kiadvány kiegészítésében megjeleníteni. Emellett a duális képzéshez megállapodtak új partnerekkel, így az új duális képzések is hozzáadódtak az eddigiekhez. Az intézményi átalakítások révén szintén új szakok keletkeztek, így 150 új képzés lett meghirdetve. A korrekciók 2017. január 31-ével beépültek a felvételi tájékoztató szövegébe, és így az egységes szerkezetben olvasható a www.felvi.hu-n.

Legkésőbb 2017. február 15-én éjfélig van lehetőség jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre. Aki a díjmentesen megjelölhető 3 jelentkezési helynél többet – maximum 6-ot – jelöl meg, annak szintén február 15-én éjfélig kell befizetnie a megjelölt további jelentkezési helyek alapján számított kiegészítő díjat átutalással, vagy internetes fizetésre alkalmas bankkártyával. Stéger Csilla közölte: az állami ösztöndíjas és az önköltséges jelentkezés egynek minősül, ha az intézmény, a szak, a szakirány, a munkarend megegyező és a képzés nyelve is. Hozzátette: a jelentkezőnek meg kell adni egy prioritási sorrendet a szakoknál, ami július 12-ig módosítható.

A jelentkezés elindításáról szólva kifejtette: az csak elektronikusan kezdeményezhető a Felvi weboldalán. Ott az E-jelentkezés funkciónál kell regisztrálni, utána megadni a személyes adatokat, majd jelezni, hogy milyen felsőoktatási képzésekre szeretne az illető jelentkezni. Meg kell adni az érettségi évét, a középiskola típusát, tehát egy sor olyan kérdésre kell válaszolni, amelyek alapján, a jelentkező adatai pontosan feldolgozhatók. Kiemelte: a felvételizőnek február 15-ig kell feltölteni azokat a dokumentumokat, amelyek rendelkezésére állnak és aztán július 12-ig a papírok kiegészíthetők azokkal, amelyeket addig szerez meg.

Stéger Csilla felhívta a figyelmet arra, hogy a február 15-i jelentkezési határidő éjfélkor jár le, és utána fontos, hogy minden felvételiző hitelesítse a jelentkezését. Ennek két módja van.  A kényelmes az, ha ügyfélkapuval rendelkezik a jelentkező, ebben az esetben a Felvi weboldala átdobja őt az ügyfélkapus azonosításra, és egy perc alatt a lezárt, mentett jelentkezést hitelesíteni tudja. A másik verzió az, hogy ha nincs ügyfélkapuja valakinek, akkor az E-felvételi felületéről kinyomtatott és aláírt hitelesítő adatlapot kell postára adnia (cím: Oktatási Hivatal, 1380 Budapest, Pf. 1190). A hitelesítés határideje február 20. A későbbi időpontban már nincs lehetőség a pótlásra – zárul a család.hu felhívása.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés