Megint szmogriadó van Budapesten

2017. február 15. 9:17
A szálló por légszennyezettségi szintje az elmúlt napokban több mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket a budapesti működő mérőállomásokon, és a meteorológiai előrejelzések szerint ma sem várható javulás. A főpolgármester elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

A hatósági határozat önkéntes betartását kérik a lakosságtól. A megelőző intézkedések közül kiemelik, hogy a további romlás elkerülése érdekében – elsősorban a kertvárosi peremkerületekben – mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, továbbá lehetőség szerint szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot, részesítsék előnyben a közösségi közlekedést. Az őszi-téli fővárosi szálló por szint egyharmada származhat a háztartási eredetű szilárd, leginkább fatüzelésből, míg egyhatoda a közlekedési kibocsátáshoz köthető.

Elsősorban a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozók kerüljék a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat. Ezeket Budapest részletes interaktív térképén narancssárga és piros színnel jelölik.

A tájékoztatási küszöbérték fölötti koncentráció esetében elsősorban a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozók (gyermek, időskorú, beteg) kerüljék a szellőztetést, a szabadban való tartózkodást.

 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés