Miért szégyen gyerektelennek lenni?

2017. február 15. 17:38
Takács Judit
VS
A magyar társadalom hajlamos megbélyegezni a gyermekteleneket, ezért egy bizonyos kor felett többen inkább azt hazudják, hogy nem lehet gyerekük. Interjú.

Nyugat-Európában a 70-es évektől bevett fogalom a tudatos gyermektelenség. Magyarországon beszélhetünk olyan rétegről, amelynek a tagjai eldöntötten nem vállalnak gyereket?

A magyar társadalom még mindig erősen gyerekcentrikus, de az utóbbi két évtizedben már itthon is kezd kialakulni egy vékony, stabil réteg, amelynek a tagjai tudatosan nem vállalnak gyermeket. Az egyik végletet alkotják a fővárosi, magasan iskolázott emberek, akik elsősorban a munkaerő-piaci pozíciójuk veszélyeztetése miatt nem akarnak gyereket vállalni. A másik oldalon pedig olyan, jellemzően vidéken, mélyszegénységben élő emberekkel találkozunk, akik rossz életkörülményeik miatt nem mertek gyereket vállalni.

Ők fel merték vállalni az ismerőseik előtt, hogy nem szeretnének gyereket?

Magyarországon ez még nem igazán elfogadott társadalmi jelenség, amit az is mutat, hogy az általunk megkérdezettek közül néhányan 40 éves kor felett inkább azt mondták a kérdezősködő ismerősöknek, hogy nem lehet gyerekük. Nálunk még nagyon ritka, hogy valaki tudatosan felvállalja, nem akar gyereket. Sokan szégyenként élik meg a barátok és ismerősök fejcsóválását is, akik nem értik, hogyan dönthet így valaki. Egy kicsit olyan ez, mint homofób társadalomban nyíltan melegnek lenni. Attól azonban, hogy szőnyeg alá söprik, még ott van a jelenség, amelyre egyelőre a társadalom nagy része problémaként tekint. Pedig pont ugyanolyan legitim választás nem vállalni gyereket, mint szülővé válni.

Miért szégyen itthon gyermektelennek lenni?

A társadalom nagy részének fejében az a kép él a gyermektelenekről, hogy önzők, karrieristák és persze utálják a gyerekeket. Ha egy bizonyos kor felett nincs valakinek gyereke, az a legtöbb ember számára azt is jelenti, hogy képtelen tartós párkapcsolat kialakítására, tehát valami nincs rendben vele. A média és a hazai politikai retorika is ezekre a sztereotípiákra erősít rá. Pedig a gyermektelen életmód egyáltalán nem egyenlő azzal, hogy valaki nem szereti a gyerekeket. A kutatásunk során sok gyermektelen pedagógussal vagy segítő foglalkozású nővel interjúztunk, akiket egész nap gyerekek vesznek körül.

Magyarországon mik a leggyakoribb okai a gyermektelenségnek?

A leggyakoribb ok még mindig a tartós párkapcsolat hiánya, aminek nem feltétlenül kellene gyermekvállalást akadályozó tényezőnek lennie, ha elfogadóbbak lennénk bizonyos élethelyzetekkel szemben. Amúgy is sokkal több szervezést igényel társ nélkül gyereket vállalni, de a hazai spermabankok korlátozásával most még nehezebb lesz az egyedülálló nők helyzete. A szülők együttélése helyett a születendő gyerekre fókuszáló, rugalmasabb északnyugat-európai családpolitikával szemben a hazai politikai retorika egy meghatározott mederbe próbálja terelni az embereket. Élettársi kapcsolat, lehetőleg házasság, aztán gyerekvállalás. Magyarországon az intézményes forma a lényeg, azt jutalmazza a rendszer. Nálunk egyelőre nem cél, hogy annak az embernek is megadjanak minden esélyt a gyermekvállalásra, akinek nem tartós párkapcsolatban alakul az élete.

 

(...)

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Aki tudatosan nem vállal gyereket, valamiről nagyon lemarad...

ez a cikk tele van gyönyszemekkel. két bekezdésen belül ellentmond saját magának:

"Az egyik végletet alkotják a fővárosi, magasan iskolázott emberek, akik elsősorban a munkaerő-piaci pozíciójuk veszélyeztetése miatt nem akarnak gyereket vállalni"

vs

"A társadalom nagy részének fejében az a kép él a gyermektelenekről, hogy önzők, karrieristák és persze utálják a gyerekeket"

Aztán itt van ez:
"A leggyakoribb ok még mindig a tartós párkapcsolat hiánya, aminek nem feltétlenül kellene gyermekvállalást akadályozó tényezőnek lennie, ha elfogadóbbak lennénk bizonyos élethelyzetekkel szemben."

tartós párkapcsolatban élni azt jelenti, hogy az ember megtanul lemondani arról, hogy minden pillanatban csak a saját kedve/vágyai szerint alakítsa az életét. ha valaki erre a kompromisszumra képtelen, akkor az valószínűleg nem azért nem vállal gyereket, mert szinglisége miatt majd megszólja a szomszédnéni, hanem azért, mert egy gyerek még több lemondást és áldozatot követel, mint egy tartós párkapcsolat...

karrierista?

ja nem jó, az is ott van a bűnös feltételezések között... akkor nincs több tippem.

hogy jönnek a cigányok ehhez a kommenthez???

"Ahol a gyerek, ott az élet. Ahol nincsenek gyerekek, vagy kevesen vannak, az a társadalom halálra van ítélve."
Ez egy egyszerű tény. Ha nem szülünk, kihalunk. Ha más szül, az nem hal ki. Még ha úgy is van szerinted, hogy a "cigányok" a pénzünkért szülnek, ők akkor sem halnak ki, mert szülnek. és ebből a szempontból mindegy, hogy miért.


"Az én szememben a gyermektelen szinglik haszontalanul élnek. Lehet ő a legnagyobb top manager és termelhet csillió dollár GDP-t egymaga, akkor is haszontalan az élete."
Ezzel egy szóval sem mondta, hogy az ő szemében nagyon hasznosan élnek a családi pótlékért 12 gyereket szülő (de azokat nem nevelő) egyének.
Ha azt mondom, hogy az én szememben a szerencsejáték hülyeség, azzal még nem állítom, hogy csak a szerencsejáték hülyeség a szememben. Lehet, hogy az extrém sportot is annak tartom.

Akkor sokan évezredek óta lemaradnak valami nagyon fontos és jó dologról.

Nagyanyáinknak öt vagy több gyereke született, anyáinknak is legalább három, most jó ha kettő. Hogyan tovább?

A demográfusok szerint átlagosan kb. 2,1 gyereket kell szülni egy nőnek, hogy a népesség fennmaradjon. Nálunk ez most (2014-ben) 1,44 volt. Az EU átlaga sem sokkal jobb. A megoldás nem a bevándoroltatás.

Akinek nincs gyereke, de lehetne, az legyen olyan gazdag, hogy mindent meg tudjon venni, méh a szeretetet is.
Mert, ugye, aki nem hal meg fiatalon, az megöregszik.
Au öreget meg -jó liberális metodika szerint- ki kell dobni, mert az öreg semmire sm való, csak útban van.
Még a nagyon gazdag is megtudja, milyen ez.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés