Tovább csökkenhetnek a járulékok

2017. február 17. 11:35
A kormány hosszabb távon azt szeretné elérni, hogy tovább mérsékelje a munkát terhelő járulékokat, adókat – mondta a nemzetgazdasági miniszter egy Budapesten rendezett nemzetközi kamarai tanácskozáson.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara meghívására Budapesten ülésezett az Európai Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetségének elnöksége, amelyen Varga Mihály elmondta, hogy a kormánynak a munkaadók és munkavállalók szervezeteivel tavaly kötött 6 éves megállapodása 2022-ig további jelentős járulékcsökkenést fog eredményezni.

A tárcavezető elmondta, hogy a kabinet szerdán egy olyan beszállítói program elindításáról tárgyalt, amely azt célozza, hogy a következő években a magyar nagyvállalatok, illetve az itteni multinacionális cégek képesek legyenek jelentős számú magyar kis- és középvállalkozást bevonni a beszállítói hálózatukba, és lehetőség szerint ezeket a kkv-kat a nemzetközi piacra is kivinni, ott sikerrel szerepeltetni.

Varga Mihály megerősítette: az idén a kormány a tavalyi szerényebb bővülés után 4 százalék fölötti gazdasági növekedést vár, a tavaly novemberi megállapodás is segíti a magasabb növekedési ráta elérését.

A miniszter kifejtette, hogy 26 éve, vagyis a rendszerváltás óta nem dolgoztak olyan sokan Magyarországon, mint napjainkban: több mint 4,4 millió embernek van munkája, a 2010-es állapotokkal összevetve elmondható, hogy napjainkban 700 ezerrel többen dolgoznak, a munkanélküliek száma pedig a felére csökkent: a munkanélküliségi ráta 4,4 százalékot mutat. A miniszter szerint különösen kedvező, hogy a foglalkoztatottság bővülését a bérek emelkedése is kíséri, a reálkeresetek 15 százalékkal többet érnek a 2010. évinél.

Hozzátette: a novemberi bérmegállapodásnak köszönhetően 6 év alatt 40 százalékkal emelkedhetnek a reálkeresetek Magyarországon, a munkáltatói adóterhek nagymértékű csökkentésével pedig további versenyelőnyhöz juthat az ország.

(MTI)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés