Ezekben tér el az első- és másodszülöttek teste

2017. február 21. 15:30
Brownie
Dívány
Sok érdekes kutatási eredmény látott már napvilágot arról, hogy az elsőszülött gyerekek vagy kisebb testvéreik vannak-e jobb helyzetben a mentális, az érzelmi vagy a fizikai fejlődés tekintetében. A szakértők gyakran hivatkoznak arra, hogy a szülők osztatlan figyelmének (amit a rangidősek és az egykék élvezhetnek) a pozitívumok mellett bizony vannak hátulütői is.

Egy újabb vizsgálatból például kiderül, hogy az elsőszülötteknél sokkal nagyobb az esélye a magas vérnyomásnak és trigliceridszintnek, valamint az elhízásnak. 

A kockázatok számokban

A maga nemében az egyik legátfogóbb kutatás 400 ezer norvég ember egészségügyi adatain alapul, amiket mintegy 25 évre visszamenőleg elemeztek.

»Azt találtuk, hogy testvéreikéhez képest az elsőszülött gyerekek vérnyomása és trigliceridszintje is magasabb, de az elhízásra való hajlamuk is fokozottabb. Az ötödikként született gyerekekhez képest például kb. 5 százalékkal nagyobb az esélye az elsőszülötteknek az elhízásra, a magas vérnyomásra pedig hét százalékkal.

Ugyanakkor a 13 százalékkal kisebb a valószínűsége annak, hogy a rangidősek napi szinten dohányoznak, és általában gyakrabban számolnak be jó fizikai és mentális állapotról. A később születettek mindemellett 9 százalékkal kisebb eséllyel állítják, hogy boldogok. Amikor megvizsgáltuk a lehetséges mechanizmusokat, azt találtuk, hogy a korai anyai hozzáállás szerepet játszik abban, hogy a születési sorrend hogyan befolyásolja a testvérek egészségét« - magyarázza Dr. Sandra Black, a Texasi Egyetem professzora.

(...)

A szülői elvárások okozta stressz tehet róla?

Az elsőszülöttek intelligenciájáról is megállapították már korábban, hogy csekély mértékben ugyan, de általánosságban véve magasabb, ahogy a tanulmányi eredményeik is jobbak, valamint felnőttként a jövedelmükkel is elégedettebbek, mint fiatalabb testvéreik.

A szülői elvárásoknak való megfelelési vágy tehát egy elfogadható magyarázat lehet gyengébb egészségügyi állapotukra, hiszen a teljesítménykényszer gyakran együtt jár a stresszel, amiről pedig jól tudjuk, hogy köze van a magas vérnyomáshoz és az elhízáshoz.

(...)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés