Családi koszt

2017. február 22. 14:33
Az orthorexia nervosa nem ritka, kényes virág, hanem beteges egészségmánia. A különleges táplálkozási irányok követői a közvetlen környezetüket sem kímélik.

Az orthorexia nervosa, a beteges egészségmánia főként magasabban képzetteket, nőket és családjukat érintheti. Lényege, hogy valaki kényszeresen sokat foglalkozik az egészséges táplálkozással. Túlzott reakció arra, hogy folyamatosan hallunk az egészségtelen élelmiszerekről, adalékanyagokról, tartósítószerekről. Ha az egészséges étkezés eluralkodik az életünkön, a rabjává válunk - írja a Magyar Idők

A zavar a gyermekeket is fenyegetheti akkor, ha szüleik túlzottan egészségesen etetik őket, illetve ha erre nagyon nagy hangsúlyt fektetnek. Torzul a gyermekek viszonya az ételekhez, étkezéshez. Az orthorexiás beteg gyakran minden körülötte élőt lenéz annak egészségtelen táplálkozási szokásai miatt. 

A megszállott egészséges étkezésnek számos oka lehet, például a teljes biztonság megteremtésének illúziója, a százszázalékos kontroll igénye, de minden valószínűség szerint a legjelentősebb ok a saját test egészségi állapotának helytelen megítélése – foglalta össze a jelenséget Ujfalussy Dorottya Júlia etológus.

Amíg a saját egészségünkről döntünk, az a mi dolgunk, de ha már a gyermekünkre is átvisszük az étkezésekkel kapcsolatos torz nézeteinket, azzal számukra előre nem látható károkat okozhatunk – mondja a WEBBeteg internetes egészség-tanácsadó lap munkatársa. Amellett, hogy a gyerekek szervezete az intenzív növekedés miatt nagy mennyiségű és jó minőségű tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat igényel, ebben az életkorban alakul ki bennük a világkép és az önkép is. Ha ez sérül, kórosan hathat a későbbi életükre is. A szigorú, egyoldalú diétákkal tápanyaghiány, vitaminhiány is jelentkezhet, ami súlyos fejlődési rendellenességhez és egészségkárosodáshoz vezethet. Nagy-Britanniában például már büntetendő a csecsemők és gyermekek makrobiotikus étrenden tartása – teszi hozzá Irinyi-Barta Tünde.

A család helytelen táplálkozási szokásai sok esetben rejtve maradnak, a szülők titkolják nézeteiket a gyermekorvos, a védőnő előtt, ezért nehéz felderíteni az eseteket és idejében segítséget nyújtani. 

A védőnőnek a család elkötelezettségét tiszteletben kell tartania, extrém esetben konzultálnia kell a háziorvossal – mondja Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke. 

A védőnő és az orvos csak akkor léphet közbe, ha azt látja, hogy a gyermek súlyosan veszélyeztetett. Vannak, akik annyira ragaszkodnak a táplálkozási elveikhez, hogy a gyermeküket bölcsődébe, óvodába sem íratják be. A gyermekvédelmi törvény szerint a gyermeknek joga van a testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődését, egészséges felnevelkedését és jólétét biztosító környezethez. De ha magvakat adnak a csecsemőnek, akkor ezt a környezetet elveszíti. Csordás Ágnes szerint élő problémáról beszélünk: a gyermekekre is kiterjesztett divatdiéták terjednek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés