Időzített bomba az iskolai szexuális felvilágosítás hiánya

2017. február 23. 22:06
A tiniket szinte egyáltalán nem készíti fel a középiskola a felnőtt életre, emiatt rendkívüli módon kiszolgáltatottak például a nemi úton terjedő fertőzéseknek. Mindez nem Magyarországon, hanem az Egyesült Királyságban történik, ahol a kérdés szinte folyamatosan napirenden van, és komoly fejtörést okoz szakembereknek és intézményeknek egyaránt. A Család.hu cikke.

„Ketyegő időzített bombának” nevezték a helyi önkormányzatok képviselői a középiskolai szexuális és párkapcsolati oktatás hiányát, ezért nagyon szeretnék a felvilágosítást kötelezővé tenni az intézményekben - írja a Család.hu.

A helyi önkormányzatokat összefogó Local Government Association (LGA) szerint az életkornak megfelelő okításra minden gyereknek szüksége lenne, hozzátéve, hogy meg kellene adni a szülőknek az esélyt arra, hogy ha ezt nem kívánják igénybe venni, akkor kikérhessék a gyermeküket az ezzel foglalkozó órákról.

A szövetség ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy pontos információk és tájékoztatás hiányában a gyermekeket sem készítik fel megfelelően a felnőtt életre.

Részben ennek következménye, hogy a legutóbbi, 2015-ös adatok szerint a 15-19 éves korosztályban 78 ezer, míg a 20-24 évesek között 141 ezer szexuális úton terjedő új megbetegedést regisztráltak.

A jelenlegi törvények szerint az önkormányzati fenntartású középiskolákban ugyan kötelező a szexuális felvilágosítás, ám a központi kormány alá tartozó egyéb középfokú oktatási intézményekben nem.

Ennek ellenére a legtöbb iskola szervez szexuális és párkapcsolati oktatást, ám az LGA azt szeretné, ha ez egyrészt kötelező lenne, másrészt egységesítenék a tananyagot.

A tények azt mutatják, hogy megfelelő tervezés és kivitelezés mellett a felvilágosítás rendkívül pozitív hatással lehet egy tanuló fejlődésére” – érvelt az LGA bizottsági tagja, Izzi Seccombe.

A fiatalok rendszeresen azzal jönnek hozzánk, hogy a jelenlegi rendszer nem képes felkészíteni őket a felnőtt létre, nem érteti meg velük testük működését, nem ad megfelelő egészségügyi felvilágosítást és párkapcsolati tanácsokat” – ezt már a Sex Education Forum nevű szervezet munkatársa, Lisa Hallgarten nyilatkozta a BBC-nek, hozzátéve, hogy immár senki sem vitatja, hogy kötelezővé kellene tenni az ilyen típusú oktatást.

Nem kérdés, hogy a magas színvonalú szexuális és párkapcsolati oktatás létfontosságú a fiatalok sikeres felnőtt életre való felkészítésében” – reagált az oktatási minisztérium szóvivője.

A szóvivő hangsúlyozta, folyamatosan keresik a lehetőségét annak, hogy minden gyerek színvonalas oktatásban részesülhessen ezen a téren, olyannyira, hogy már a parlament előtt van egy ezzel foglalkozó törvénytervezet - zárja sorait a Család.hu.

 

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés