A baba születése miatt az apuka is lehet depressziós

2017. február 27. 23:34
Sokkal gyakrabban fordul elő depresszió a közvetlenül szülés előtti és utáni hónapokban az apáknál, mint azt korábban gondolták, ami a családjuk életminőségére is komoly hatással lehet – állapította meg egy új-zélandi tanulmány.
Az Aucklandi Egyetemen készült kutatás szerint a gyermekük születése előtt feszültségben élő vagy törékeny egészségi állapotú apáknál nagyobb kockázata volt a depresszió kialakulásának, a gyermek születése utáni depressziós tünetek pedig társadalmi és családi problémákhoz kapcsolódtak.
 
A kutatók több mint 3500 új-zélandi férfinál vizsgálták a depresszió tüneteit partnerük terhességének harmadik trimeszterétől a gyermek születése utáni kilencedik hónapig. A résztvevők 6,2 százaléka, 217 apa tapasztalt depressziós tüneteket. Minden 25 férfi közül nagyjából egy szenvedett a születés utáni depressziótól, és nagyjából minden ötvenediket érintett a születés előtti depresszió.
 
Összehasonlításként: az anyák közül többen szenvednek születés előtti depressziótól, mint ahányan a születés utánitól: hatból egy anya számolt be komoly depressziós szimptómákról a szülés előtt, valamint gyermeke kilenc hónapos korában. Nyolcból egy nő számolt be szülés előtti, 12-ből egy pedig a szülés utáni depressziós tünetekről.
 
Lisa Underwood, a tanulmány szerzője elmondta: miközben az anyák szülés előtti és utáni depresszióját felismerik és figyelnek rá, mert közismert, hogy az anya és a gyermek életminőségére is károsan hat, nem igazán foglalkoznak a férfiaknál jelentkező tünetekkel. A tudós szerint azonban, mivel az apa depressziója közvetlenül és közvetetten is hatással lehet a gyermekre, fontos, hogy korai stádiumban észleljék és megkezdjék a kezelését. Underwood szerint az első lépés, hogy felhívják a figyelmet azokra a tényezőkre, amelyek emelik a depresszió kockázatát az apáknál. 

(MTI)

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés