Kutatható családi tragédiák

2017. február 27. 10:09
Már online is kutatható a szovjet hadifogolytáborokban meghaltak adatbázisa. A Honvédelmi Minisztérium a Hadtörténeti Intézet és Múzeum közreműködésével „Elhurcolva, távol a hazától” címmel jelentetett meg adatbázist a Katonák a Gulágon oldalon, a Gulág emlékév záró rendezvényén.

A nagyközönség számára szabadon hozzáférhető weblap és keresőprogram egyénenként ismerteti a második világháború szovjet hadifogolytáboraiban meghalt magyar hadifoglyok és internáltak nagy részének személyére és fogva tartására vonatkozó adatokat.

A Gulág emlékévhez a HM HIM kiállítással, tudományos konferenciával, a hadifogolytáborok tárgyi emlékeiről készített e-bookkal is hozzájárult, de a legnagyobb feladatot a múzeum számára az Orosz Föderáció által az 1990-es évek végén átadott, orosz nyelvű, cirill betűs „ucsetnoje gyelo”, azaz személyi adatlapok feldolgozása jelentette.

A szombati rendezvényen bemutatták azt a kötet is, amely feldolgozza a hadifogoly- és internálótáborok fogolyéletét, a múzeum gyűjteményeiben őrzött, hadifogoly témájú tárgyi emlékeket, az egykori Szovjetunió területén a Gulág emlékművek, emlékhelyek jegyzékét.

A négyezer példányszámban nyomtatott könyvet a következő hetekben minden település önkormányzata térítésmentesen megkapja.

A kormány a 2015-ös évet a 70 évvel ezelőtt a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévévé nyilvánította, majd az emlékévet 2017. február 25-éig meghosszabbította.

(MTI)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés