Nagyobb figyelmet igényel idén az egy százalékról szóló felajánlás

2017. február 27. 11:08
Az adómegállapítás után külön rendelkezést igényel az adó egy-egy százalékának felajánlása civil szervezetek, illetve egyházak részére azoknak, akiknek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal készíti el a személyijövedelemadó-bevallást – hívta fel a figyelmet Soltész Miklós.

Az Emmi egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtöki sajtótájékoztatóján annak kapcsán beszélt erről, hogy az idei esztendőtől már nemcsak az adózó és a munkáltató, hanem a NAV is elkészítheti az szja-bevallásokat.

Hozzátette: az 1 százalékról rendelkezők száma évről évre nő, vagyis az emberek egyre inkább felismerik ennek társadalmi jelentőségét: míg 2013-ban 997 ezren ajánlották fel adójuk egy százalékát 31 egyháznak, az idén már 1 millió 108 ezer volt a felajánlók száma.

A legtöbb felajánlást a Római Katolikus és a Görög Katolikus Egyház közössége kapta, a második helyen a reformátusok, a harmadik helyen az evangélikusok állnak.

Fülöp Attila az államtitkárság helyettes államtitkára arról számolt be: ugyancsak növekedést mutat a civil szervezetekhez irányuló felajánlások száma: 2015-ben 2 millió 54 ezren éltek ezzel a lehetőséggel, az idén több mint 2,1 millióan. A 60 ezer bejegyzett civil szervezet közül regisztráció alapján 28.270 lehet kedvezményezett – mondta.

(MTI)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés