Az internet „nem gyerekjáték”

2017. március 2. 0:41
Család.hu
Család.hu
Noha a gyermekeink már beleszülettek az internetbe, abszolút anyanyelvi szinten kezelik a világhálót, azért akadnak komoly problémák azzal, ahogyan az életüket ott élik – és ez nem feltétlenül az ő hibájuk. Nem mi mondjuk, hanem az angliai gyermekjogi biztos.

Anna Longfield például komoly problémának tartja, hogy a gyerekek egyszerűen nincsenek tisztában azzal, a különböző oldalak miként használják fel az adataikat, elsősorban az átláthatatlan felhasználói szabályzatok miatt.

A biztos szerint az internetet nem a gyerekeknek találták ki, ami csak azért gond, mert ma már ők a legnagyobb felhasználói csoport. Éppen ezért szükség lenne egy digitális ombudsmanra, aki odafigyel a jogaikra.

Újraírni a felhasználói feltételeket

A gyermekjogi biztos úgy látja, a nebulóknak meg kellene tanítani a »digitális polgárság« alapjait, hogy tisztában legyenek a jogaikkal és kötelességeikkel. A közösségi oldalakat pedig kötelezni kellene arra, hogy a gyerekek számára is érthető módon újraírják a felhasználói feltételeiket.

Annál is inkább, mert szerinte a kisbetűs részekben sokszor olyan dolgok szerepelnek, amelyek megengedik például azt, hogy gyerekek által feltöltött tartalmakat pénzért továbbadjanak, illetve akadnak kérdőjelek a magánszféra szentségével kapcsolatban is.

»Arról van szó, hogy segíteni kell a gyerekeknek utat találni ebben a világban, és megmutatni nekik, hogy itt is vannak jogaik, ugyanúgy, mint a fizikai életben« – hangsúlyozta Anna Longfield a BBC rádió műsorában.

Egyszerűsített szabályok

Ha már itt tartunk, készült egy érdekes tanulmány, melynek keretében azt vizsgálták, mennyire értik a tinédzserek az Instagram felhasználói feltételeit. Ez már csak azért is érdekes, mert a rendszert a brit 12-15 évesek 56, míg a 8-11 évesek 43 százaléka használja.

A jelentés szerint gyakorlatilag a megkérdezett gyerekek és tinik közül senki (!) sem akadt, aki teljes mértékbe megértette volna a felhasználói feltételeket. Még egyszer: senki!

A felmérést végző testület ezt követően leegyszerűsítette és lerövidítette az Instagram szabályzatát, majd ismét megmutatta ugyanazoknak a gyerekeknek. Nem meglepő módon az derült ki, hogy immáron könnyedén megértették a feltételeket.

Tanulságos az is, ahogyan egyikük, a 13 éves Alex reagált, miután elolvasta a leegyszerűsített szabályokat. Azt mondta, azok nagyon »furcsák«, és ő inkább törli a profilját. Egy másik tini, Ben, úgy fogalmazott, hogy eddig fogalma sem volt arról, milyen sok személyes adatát adja át anélkül, hogy tudna róla.

A cég és az irányelvek

És mit mond minderre az Instagram? Nos, a közösségi oldal szabályozási vezetője szerint ők mindig ügyeltek arra, hogy könnyen érthető, világos információkkal szolgáljanak a felhasználóknak.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés