Indul az iskolásoknak szervezett Pénz7 eseménysorozat

2017. március 6. 15:29
Hétfőn indul az általános iskolásoknak és középiskolásoknak szervezett Pénz7 rendezvénysorozat, amely az idén vállalkozói ismeretek oktatásával is bővül, a magyar fiatalok ugyanis kevésbé érdeklődnek a vállalkozóvá válás iránt az iskola befejezése után, mint a nyugat-európai társaik – mondta Lepsényi István, az NGM gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára.

A lakosság pénzügyi tudatosságát előmozdítani hívatott nemzeti stratégia még a nyár előtt a kormány elé kerül – mondta Balogh László, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára hétfőn a Pénz7 eseménysorozatot megnyitó budapesti rendezvényen.

Kiemelte: a nemzeti stratégia célja, hogy több évre előretekintve alakítsa ki azt a széleskörű programot, amelynek révén a lakosság csaknem minden rétege – az iskoláskorúaktól az időskorúakig – az alapvető pénzügyi ismeretek birtokába juthat, hogy felkészültebben és magabiztosabban igazodjon majd el a pénzügyi termékek és szolgáltatások sokszor bonyolult világában.

A Pénz7 rendezvényeivel azt szeretnék elérni, hogy az általános és középiskolások megismerjék az alapvető pénzügyi ismereteket, erősödjék körükben a tudatos pénzügyi magatartás.

Lepsényi István, az NGM gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára azt hangsúlyozta, hogy az idei Pénz7 eseménysorozata kibővül az alapvető vállalkozói ismeretek oktatásával is, hogy az iskolájukat elvégző diákok, egyetemi hallgatók közül egyre többen váljanak vállalkozóvá.

*

Az egyhetes rendezvénysorozat keretében a magáncégek alapításáról, a vállalkozói lét témájáról sikeres vállalkozások vezetői tartanak majd előadásokat a tanulóknak. Ennek során a személyes történetük rövid bemutatását követően alkalmuk lesz arra, hogy a diákok Pénz7-en kidolgozott üzleti ötleteinek értékelésébe is bekapcsolódjanak.

A Pénz7 együttműködő szakmai partnerei az Emberi Erőforrások Minisztériuma projektvezetésével a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Magyar Bankszövetség, a Pénziránytű Alapítvány és a Junior Achievement Magyarország Alapítvány. A szervezők küldetésüknek tekintik a jövő nemzedék pénzügyi nevelését, ezért többféle módon támogatják a Pénz7 programját, melynek célja, hogy már fiatal korban „elültesse” a pénzügyi és gazdasági tudatosság alapjait. A Pénz7 szervezői számos visszajelzést kaptak arról, hogy a gyerekeknek tartott, pénzügyek kezelésével foglalkozó órák nyomán a családokban is téma lett a pénz beosztása, a felelős tervezés és a tudatos pénzkezelés.

Lepsényi István rámutatott: azok a diákok, akik „jó képzés” során találkoznak a vállalkozói kompetenciák fejlesztésével és vállalkozói ismeretekkel, nagyobb arányban képzelik el jövőjüket vállalkozóként. Ez  hosszú távon a gazdaság egészére pozitívan hat – húzta alá. Az iskoláknak kevés kapcsolata van a vállalkozásokkal – mondta. Ezért az NGM olyan országos vállalkozói önkéntes adatbázis kialakításán dolgozik, amely elsőként a témahét gazdálkodási témájához biztosít önkéntes vállalkozókat, akik „életszerűvé” teszik az órákat a diákok számára.

Az államtitkár elmondta: országszerte 262 középiskola és 161 általános iskola regisztrált a program gazdálkodási tematikájára. A 262 középiskolából 124 szakgimnázium. A 2016/2017-es tanévtől a szakgimnáziumok 10. évfolyamában a pénzügyi és vállalkozói ismeretek a kötelező tanórák közé került. A regisztrált iskolák mintegy egynegyedébe tudtak delegálni vállalkozói önkéntest, akik helyi sikeres vállalkozók.

(MTI)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés