Megfelelő körülmények a tanuláshoz – 1. rész

2017. március 2. 23:53

Potocki Ágnes
Mandiner.család
A tanulási eredményeket nagyban befolyásolják a külső körülmények, ezért erre nagy figyelmet kell fordítani.
Tanulási hely
 
Ha a gyermek szobája átrendezésre szorulna, kérjük ki gyermekünk véleményét is és demokratikusan döntsünk. Lehetőség szerint együtt válasszuk ki a majdani tanulóasztalt, a lámpát, a polcokat, dossziékat, mert ezek teljesen megváltoztatják a szoba stílusát és funkcióját is. Az a gyermek, aki jól érzi magát a szobájában, tanulni is jobb kedvvel fog. Fordítsunk különös gondot a jó és megfelelő oldalról jövő világításnak a gyermek íróasztalánál (jobbkezes gyermeknél balról, balkezesnél jobbról). A megfelelő hőmérséklet is meghatározó lehet, hiszen ha fázunk nem tudunk a tanulásra figyelni, ha melegünk van elálmosodunk.
 
Alapvető biológiai feltételek
 
  • Rendszeresen szellőztessünk, de tanulás előtt mindenképpen, mert megfelelő mennyiségű oxigén kell az agy jó működéséhez.
  • Sem teli gyomorral, sem éhesen nem lehet tanulni. Ezt tudassuk gyermekünkkel is. Nagyon fontos, hogy eleget igyon gyermekünk: napi 1-1,5 liter víz, leves, vagy egyéb folyadék.
  • Fáradtan, álmosan, vagy betegen nehezebben megy a tanulás - leginkább sehogy. A gyermekét jól ismerő szülő tudja, hogy mikor van az a pont, amikor hasznosabb pihenőt tartani, mint erőltetni a tanulást. A pihenő lehet (főleg 1, 2. osztályosoknál) még egy kis délutáni alvás, vagy egy kis séta a friss levegőn, esetleg valami sportos játék. A kikapcsolódás után gyorsabban és hatékonyabban fog tudni tanulni gyermekünk.

 

Tanulási körülmények

  • Nyugalom. Nem kell feltétlenül teljesen csendnek lennie, ez attól függ, hogy gyermekünk néhány hónapos korában mihez volt hozzászoktatva: halk zene, tv hangja a másik szobából, beszéd, stb. Minden számára szokatlan körülmény, vagy helyzet még könnyen eltereli a figyelmét a feladatáról.
  • Érdemes a tanulás megkezdése előtt minden felszerelést kikészíteni, hogy semmi ne maradjon figyelmen kívül és ne kelljen tanulás közben felugrálni.
  • A házi feladat elkészítése előtt a gyermek íróeszközét hozza megfelelő állapotba, azaz szükség esetén gyermekünk hegyezze ki ceruzáit, takarítsa le radírját, stb.
  • Tanulás előtt mindig érdemes pisilni és kezet mosni, esetleg vizet inni.
  • Lehetőleg minden nap ugyanabban az időben üljön le tanulni.

Folytatjuk!

 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés