Ne mondd, hogy nincs baj! A pánik nem is olyan egyszerű…

2017. március 7. 21:26

Bogár Zsuzsa
Családháló
Maga a pánikreakció egy heves szorongás tulajdonképpen, heves testi tünetekkel jár, szívdobogással, leizzadással meg lábremegéssel. Tulajdonképpen egy nagyon erős félelmi állapotot kell elképzelni, ami különböző helyzetekben törhet rá arra, aki ebben a betegségben szenved. Interjú.
(...)
 
Családháló: Annak, aki nem tudja milyen érés, megfoghatatlan a pánikroham fogalma. Ha észrevesszük magunkon a tüneteket, hogyan tudjuk kezelni? Mi a teendő?

Bogár Zsuzsa: Alapvetően az a probléma, hogy a környezet nem érti mi ez a pánikolás, mi ez a »hiszti«. Többször megkapják az érintettek a családtagjaiktól, hogy mi ez a hiszti. Gyere, csináljuk. Pedig aki ebben benne van, annak tényleg egy nyomasztó probléma, a poklok poklát éli meg egy-egy pánikroham alkalmával. Maga a pánikreakció egy heves szorongás tulajdonképpen, heves testi tünetekkel jár, szívdobogással, leizzadással meg lábremegéssel. Tulajdonképpen egy nagyon erős félelmi állapotot kell elképzelni, ami különböző helyzetekben törhet rá arra, aki ebben a betegségben szenved. Ezt kiválthatja a gyermekünk utáni túlzott aggódás, ha fel kell szállnunk a tömegközlekedésre, de vannak, akiknek az is problémát okoz, hogy kimenjenek a lakásukból. Szűkül ezeknek az embereknek az élettere.

CSH: Mitől alakul ki a pánikbetegség, és kik azok leginkább szenvednek tőle? Vannak típusok?

BZS: Nehéz megállapítani, hogy mitől alakul ki, hozzám most sok fiatal jött az elmúlt fél évben ilyen panaszokkal.  A 20-as évei elején járó fiatal, aki kikerül a felnőtt korba. Ebből a krízisből fakad, hogy átél egy ilyen betegséget. Valószínűleg van egy fajta genetikai hajlam is rá, de az életkörülmények és élethelyzetek is befolyásolják ezt.
 

(...) 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés