A gyermekek és az alváshiány

2017. március 13. 15:44
Család.hu
Család.hu
Drámaian megugrott az alvászavarral küzdő gyermekek aránya az elmúlt években az orvosok szerint, márpedig ez komoly hatással van fizikai és mentális egészségükre egyaránt.

Világszerte egyre kevesebbet alszanak a nebulók, méghozzá minden korosztály tagjaira érvényes, hogy később kerülnek ágyba, ezért nem tudják kipihenni magukat. Természetesen mindenkinek más az alvásigénye, de szakemberek szerint egy ötévesnek 11, egy 10 évesnek 10, míg egy 15 évesnek 9 óra alvásra mindenképpen szüksége lenne éjszakánként.

A brit közegészségügyben már érezhető következményei vannak a jelenségnek, az elmúlt tíz évben megháromszorozódott a 10 év alatti, alvászavarral kórházba kerülő gyermekek száma, de egyes helyeken (például Sheffieldben) ez az arány tízszeres.

Mindennek több oka van, az első és legfontosabb a technológiai függés, amit kiegészít a korábbinál gyermekközpontúbb nevelési elvek elterjedése, az egészségtelen étkezés, és nem utolsósorban a felnőttek által mutatott rossz példa. A jelenséggel természetesen elsősorban a gyermekek egészsége miatt kell foglalkozni, de a megelőzés azért is fontos lenne, mert rengeteg pénzt lehetne spórolni vele.

Márpedig a közvetlenül lefekvés előtti kütyühasználat erősen befolyásolja, hogy a gyermek mikor képes elaludni, a tabletek, mobilok, laptopok és LED-tévék által kibocsátott kékes fény hatással van az alvást segítő melatonin hormonra. A probléma ott van, hogy hiába tesszük le a kütyüt, az agyunk az őt ért ingerek miatt tovább pörög, és nehezebben alszunk el.

(...)

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés