Szakemberek gyermekeink szolgálatában sorozat – 1. rész: Varázslatos Védőnők

2017. március 13. 15:57

Dolinka Éva
Családháló
A férjem mindig azt mondja, hogy nekem van a legszebb szakmám a világon. Mindig igyekeztem tanulni mindenkitől és nagyon jó kollégákkal vagyok körülvéve. Interjú.

A védőnők nemcsak a családok, a várandós vagy már tapasztalt anyukák testi, de lelki gondozásában is igen nagy szerepet játszanak. Gyermekeinkkel foglalkozó, különféle szakemberekről szóló új sorozatunk első részében Dolinka Éva területi-, és iskolai védőnőt kérdeztük.

Családháló: Hogyan néz ki az »átlagos« napja egy védőnőnek?

Dolinka Éva védőnő: Nagyon változatos napjai vannak, hiszen családlátogatás, tanácsadás, iskolai szűrések és oltások »színesítik«.  Rendkívül szerencsés helyzetben vagyunk a településen, mert olyan családok élnek, akik mindenre nyitottak: hordozókendő-klub, babamasszázs, mondókázás. Ennek szervezése is sok esetben a mi feladatunk. Természetesen önkéntesen. Adományboltot is működtetünk a tanácsadóban, rászorulóknak.

CSH: Mi motiválta, hogy ezt a pályát válassza?

DÉ: A mi családunkban én lettem az első egészségügyis. A segítség nyújtása motivált. Rózsavölgyben nőttem fel, az ottani védőnők munkáját látva tetszett meg a pálya. Persze, akkor még csak felületesen ismertem a tevékenységüket. Egészségügyi szakközépiskolába járva jóval alaposabban tájékozódtam és tanáraim maximálisan támogatták a választásomat. Érdekes, hogy a főiskola nagy szakmai gyakorlatát az előbb említett védőnőknél töltöttem.

CSH: Van esetleg valaki, akinek személyisége inspirálja a munkájában?

DÉ: A férjem mindig azt mondja, hogy nekem van a legszebb szakmám a világon. Mindig igyekeztem tanulni mindenkitől és nagyon jó kollégákkal vagyok körülvéve.

CSH: Mi a legnagyobb kihívás a szakmájában?

DÉ: Talán a legnagyobb kihívás az, hogy személyre szabottan, napra készen tájékoztassuk a családokat. Mindig fejlődni, tanulni, friss információkkal szolgálni. Sem többet, sem kevesebbet nem mondani, mint amit az adott helyzet megkíván. Úgy segíteni, hogy az észrevétlen maradjon. Megerősíteni abban, ami jó. Támogatni, szeretni, elfogadni. A bizalommal nem visszaélni.

(...)

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés