Családi ünnepi programok Budapesten

2017. március 13. 11:25
Március 15-én az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának emlékére tartott ünnepi programok és megemlékezések több budapesti helyszínen várják a családokat.

Állami ünnepi programok:

8.00 - 12.30: Szent Korona-látogatás az Országházban

9.00: Nemzeti lobogó felvonása katonai tiszteletadással a Kossuth téren

10.30: Díszünnepség a Nemzeti Múzeumnál

Köszöntőt mond Tarlós István, Budapest főpolgármestere
Ünnepi beszédet mond Orbán Viktor, miniszterelnök 

10.00 - 18.00: Ingyenes családi programok a Budai Várban (lásd lentebb részletesen)

Az idei állami ünnepi program további részleteiről ITT lehet olvasni. 
 
 
*
 
Várkert Bazár: „Ünnepeljük együtt március 15-ét!”
 
Egész napos ingyenes programok: korabeli kávéházi hangulat; a kicsiknek kézműves foglalkozások és filmvetítések, a nagyoknak divatbemutató és színházi est.
 
10 és 18 óra között: Korabeli kávéházi hangulat elevenedik meg a Várkert Bazárban, ahol a kézműves műhelyben ünnepi kokárdák, fakardok és falovacskát is készülnek. A családi foglalkoztató mellett, filmvetítések, sziluettvágó is várja az érdeklődőket. De igazi lovas huszárokkal akár vissza is utazhatunk a reform korba.
 
 
A reformkori viseleteket fiatal divattervezők álmodták újra:
14:30 Takács Zsuzsanna divatbemutatója
16:00 By me – Hrivnák Tünde divatbemutatója
 
17 órai kezdettel lesz a Színésznők forradalma, avagy mit csinált és mit nem 1848 március 15-én hat jeles nő, hogyan lettek ők a forradalom dobogó szíve(i)?  Írják és elmondják Berg Judit, Farkas Adrienne, Karafiáth Orsolya, Kormos Anett, Szabó Borbála és Ugron Zsolna, narrátor: Nényei Pál.
 
A részletes program itt olvasható.
*
 
Táncsics-börtön: „Huszárpróbák állomásokkal”
 
Március 15-én 10 órakor kezdődik a program:
 
1. Ágyúval verébre: Rugóval működő ágyú segítségével – amely teniszlabdákat lő ki - kell átlőni egy fa lemezből kivágott „veréb” figurán. 3 lövésből minimum egy találatot kell elérni.
2. Kulcskapkodó: A 2 méter magas, 1,5 méter széles „kapu” tetejéről lóg az 5db színes, 30 cm hosszú kulcs, melyeket a játékmester tetszőleges sorrendben ereszt le kötél segítségével. Feladat a kulcsok elkapása.
 
 
 
3. Metamorph céllövölde: Festett táblaképek, melyek akkor lépnek „működésbe,” ha a rajtuk látható piros céltáblát a játékos eltalálja.
4. Lopakodó: Egy 2x3m területen a földtől 20 cm-re köteleket feszítünk ki tetszőleges irányba. A köteleken csengő van. A játékos feladata a pályán átjutni  a játékmester  szóbeli irányítása szerint úgy, hogy a csengettyűk ne szólaljanak meg.
5. Huszárút: A kacskaringós utat jelképező két ponton felfüggesztett fatábla, melyből rugókon csengettyűk állnak ki. Feladat egy rúdon lévő karikát áthúzni úgy az úton, hogy a csengők ne szólaljanak meg.
+1. Szerencsekerék (a Magyarság Házában): Játékos kérdések kicsiknek és nagyoknak.
 
További információ itt található.
 
*
 
Szentháromság tér: zene és játék egész nap!
 
A Hórihorgas Huszártréfák produkció keretében hetyke bajszú huszárok, hórihorgas lábbal, táltos paripával masíroznak a téren, és apró léptű legényeket verbuválnak, kik jó huszárnak mind beállnak. A Három Kívánság egy óriásbábokkal előadott, látványos történet, amelyből kiderül, hogy mi minden történt a népmesék és a „szabadság, szerelem...” korában.
 
A gyerekeknek szóló táncházban főként a verbunk, a csárdás és a botoló mozdulatait lehet elsajátítani. Továbbá lesz még Verkli, azaz népdalokat, '48-as indulókat lehet tanulni, valamint dobtanítás, kisdobos-képzés.
 
 
A Pilvax egere előadásban a világ egyetlen mutatványos egerének produkcióival szórakoztatják az érdeklődő és közreműködő közönséget.
 
A koncertek és gyerekprogramok időpontja:
 
10.30-11.15, 14.30-15.15 Hórihorgas Huszártréfák                      
11.40-12.10, 13.40-14.10, 15.40–16.10, 17.20–17.50 Táncház és tánctanítás
12.30-13.15, 16.30–17.10 Három Kívánság
 
További részletek itt találhatók. 
*
 
Magyarság Háza: „Föl, föl, vitézek, a csatára, a szent szabadság oltalmára!”
 
A központi ünnepségsorozathoz csatlakozva idén is szeretettel várja dallal, tánccal, huszárpróbákkal, egész napos programokkal a Magyarság Háza a családokat és a gyermekeket március 15-én 10 órai kezdettel. Az ünnep alkalmából a Mi, Magyarok Kiállítás ingyenesen látogatható.
 
 
 *
 
Hadtörténeti Intézet és Múzeum: „Forradalmi Forgatag”
 
Családi napot tartanak 10 órai kezdettel, ahova az ünnepnapon díjtalan a belépés.  A programok: hagyományőrzők, táncház - Honvéd Táncegyüttes, Magyar Szablyavívó Iskola bemutató, Kákics Együttes, játszóház, ékszerkészítés, fémkatona öntés, kézműves foglalkozás, játékkatona festés, kézműves vásár, Wargame, kürtős kalácsos.
 
*

Országos Levéltár: kalandos időutazás

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára március 15-én ismét kalandos időutazásra várja a látogatóit, melynek során bepillanthatnak az első felelős magyar kormány, és a minisztériumok életébe. Megismerkedhetnek a hadügy, a pénzügy, a belügy, a közlekedési és vallás és közoktatási minisztérium munkájával játékos formában. Az érdeklődőknek, családoknak személyleírások segítségével meg kell keresniük a korszak legfontosabb szereplőit, kódolt üzeneteket kell megfejteniük, és kreatív tudásukra is szükség lesz.

 
1. állomás: Kormányhivatal 
A látogatók összeállítják az első felelős magyar kormány tagjainak névsorát minisztériumonként levéltári források segítségével.

2. állomás: Belügyminisztérium 
Találd ki! Társasjáték formájában, a forradalom és szabadságharc szereplőit kell jellemző tulajdonságaik alapján beazonosítani, felismerni, kitalálnia a gyerekeknek.

3. állomás: Pénzügyminisztérium 
A Kossuth bankók segítségével a gyerekek matricákat vásárolhatnak, melyet egy reformkori képbe a megfelelő helyre illesztve összeállítják egy korabeli család képét.

 
4. állomás: Vallás és közoktatásügyi minisztérium 
A gyerekeket kreatív feladatokra „oktatják” restaurátoraink: a lányok naplót készíthetnek, nemzeti színű gyöngyből karkötőt fűzhetnek, a fiúk: könyvjelzőt és kétkéményű korabeli gőzhajót, kis zászlót hajtogathatnak színes papírból.

5. állomás: Hadügyminisztérium
A szabadságharc jeles szereplőjének leveleiből néhány szó kimaradt, az eredeti kéziratokat elolvasva kell pótolniuk a hiányzó részeket a vállalkozó kedvűeknek, csak így lesz kerek egész az üzenet.

6. állomás: Közmunka- és közlekedésügyi minisztérium 
Lánchíd társasjáték: dobó kockás társasjáték segítségével kell átjutni a Duna egyik partjáról a másikra, mindeközben a játékosok megismerik a Lánchíd történetét.

7. állomás: Ügyfélszolgálat 
A Nyomot hagytak kiállítás anyagának megtekintése, különös tekintettel az 1848-as anyag ismertetésével. (óránkénti tárlatvezetéssel)

A rendezvény alatt az intézmény őrizetében lévő eredeti 1848/49-es miniszterekhez és minisztériumokhoz kapcsolódó iratokat az adott állomáson elhelyezett tárlókban tekinthetnek meg a látogatók.

*

Petőfi Irodalmi Múzeum
 
Különleges alkalom vár az érdeklődőkre, melynek keretében Barabás Miklós Petőfi portréja lesz megtekinthető ezen a napon 15 óráig, sőt 12,30 -kor a kép kalandos történetéről E. Csorba Csilla művészettörténész tart előadást.
 
Izgalmas programok 10–15 óra között:
– Újraindul a sajtógép! 1848. március 15-én történelmet írt a „sasos sajtó”. Most bárki kipróbálhatja Landerer és Heckenast nyomdagépét, amelyen a forradalom 12 pontját nyomtathatták
– Ismerjetek meg végre: ki vagyok? Az álarc mögött rejlő Petőfi – Játékos feladatok a család minden tagjának
– Nemzeti szalagos, ünnepi hajfonat készítése
– Kézműveskedjünk együtt! Utazzunk az időben és tapasztaljuk meg, közösen tenni és együtt lenni milyen remek! 
 
 
A látogatókat 11-15 között tárlatvezetésekkel várják, ezek közül, 17 órai kezdettel a „Szabadság, szerelem – Levelek, felolvasva”. Petőfi és Arany barátsága közismert dolog. De vajon köztudott-e barátságuk hatalmas érzelmi hőfoka, árnyalatai, e nagyszerű férfiak közös gondolkodása, humora, játékossága? Levelezésük dokumentálja e barátságot, de többet is ennél; naplószerűen tudósít mindkét klasszikusunk életének eseményeiről egy olyan időszakban, mely történelmünk egyik legizgalmasabb korszakára esik: a reformkor utolsó évére, majd a forradalom és a szabadságharc felgyorsuló hónapjaira. Ezek a levelek kelnek életre. Ne feledjük, lángelméjű költők forgatják a tollat, az őszinteség, a keresetlenség és közvetlenség önkéntelen stílusbravúrjaival!
 
Arany János: Fenyő Iván, Petőfi Sándor: Balázs Zoltán
A leveleket válogatta: Mohácsi Szilvia, Rendező: Seres Tamás
A programmal kapcsolatban még több információ itt található!
 
Ezen a napon a múzeum kiállításai és az ünnepi programok ingyenesen látogathatók.
 

 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés