Rendelkezési lehetőségek az egy százalékról

2017. március 20. 18:04
Az adózási időszakban a civil szervezetek és az egyházak egyaránt keresik az adózók kegyeit, hiszen a személyi jövedelemadóból felajánlandó egy százalékokból sok kicsi sokra megy. Ki ajánlhatja fel személyi jövedelemadója egy százalékát? A Család.hu cikke.
Az a magánszemély, akinek adófizetési kötelezettsége van, valamint jövedelemadóját határidőre maradéktalanul befizeti az adóhatóságnak, illetve az is, akinek részletfizetési vagy fizetési halasztási engedélye van a NAV-tól - tájékoztat a Család.hu.
 
Meddig és hogyan lehet beküldeni a rendelkező nyilatkozatokat?
 
A személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló 1996. évi törvény alapján a magánszemély számára az alábbi lehetőségek adottak:
 
A. Munkáltatói adómegállapításhoz kapcsolva 2017. május 10-ig a bevallás részeként a 1053. és 1053E számú bevallás Egysza lapjának kitöltésével, lezárt, adóazonosító jelével ellátott borítékban elhelyezve, a munkáltatónak átadva.
 
B. A különálló rendelkezési nyilatkozatát önállóan 2017. május 22-ig egy lezárt, adóazonosító jelével ellátott borítékban, postán vagy személyesen, illetve elektronikus úton is eljuttathatja az adóhatósághoz. A nyilatkozatnak a borítékkal azonos méretű lapon kell lennie, de nem szükséges a formanyomtatvány.
 
Ha május 22. után küldi be a rendelkező nyilatkozatot, az nem lesz érvényes!
 
Mit kell tartalmaznia az adózó nyilatkozatának?
 
A magánszemély nyilatkozatban rendelkezhet befizetett adójának egy százalékáról valamely – a törvényben meghatározott – szervezet javára. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a választott szervezet adószámát, és tartalmazhatja (bár ez nem kötelező) a szervezet nevét is. Csak egy civil szervezetet lehet egyszerre ezen az úton adományhoz juttatni, és a befizetett adó egy százalékáról csak teljes egészében lehet rendelkezni.
 
Az egyházakkal és a kiemelt költségvetési irányzattal kapcsolatosan külön, a befizetett adó további egy százalékának tekintetében lehet nyilatkozni. Az adófizető azonban összesen két külön nyilatkozatot tehet, egy civil szervezet (vagy a törvényben nevesített további szervezetek) és egy egyház vagy kiemelt költségvetési előirányzat javára (1+1%).
 
A NAV-nak megküldött nyilatkozat tartalma adótitoknak minősül, amelyet a NAV öt évig tárol.
 
Nem tudja kinek ajánlja fel? Keresgéljen az adatbázisban!
 
Ha még nem tudja, kit támogasson idén adója egy százalékával, akkor kutasson az Adó1százalék.com szervezet-keresőjének segítségével, amellyel tevékenységtípus és település szerint is böngészhet - segít a Család.hu.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés