Március 21. az egyszülős családok világnapja

2017. március 21. 18:01
Az elszigetelődést tartják a legnagyobb problémának a gyermeküket egyedül nevelő szülők, ez derül ki az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány több mint ezer fő válaszain alapuló kutatásából. A Budapesten létrejövő egyszülős központ legfontosabb feladatának pedig az egyszülős családok jogainak és elfogadásának képviseletét tartják az érintettek. A felmérés részleteit március 21-én, az egyszülős családok világnapja alkalmából publikálták.
A válaszokból az is kiderül, hogy milyen nehézségekkel küzdenek azok, akik egyedül nevelik gyermeküket. Ezekre a problémákra ad majd választ az év második felében felálló egyszülős központ, amely április 2-án mutatja be és indítja el online szolgáltatásait. 
 
Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány online kérdőívét több mint ezren, fele-fele arányban fővárosiak és vidékiek töltötték ki. A válaszadók csaknem 90%-a jelenleg is egyedül neveli gyermekét, több mint fele egy gyermekkel maradt magára, és szintén a felénél több képviseli a 35-44 éves korosztályt. 
 
A felmérésből kiderül, hogy leginkább az egyszülős családok jogainak képviseletét és az elszigetelődéssel járó élethelyzet enyhítésére szolgáló közösségi programok szervezését, a közösségépítést várnák leginkább az őket segítő központtól.
 
A gyermeküket egyedül nevelő szülőknek a mindennapokban felmerülő egyik legnagyobb gondja az elszigetelődés, amelyekre számos megoldást kínál majd a központ a pszichológiai és jogi tanácsadástól, a különféle segítő szolgáltatásokon, kedvezményes nyaralási lehetőségeken át a rendszeres összejövetelekig, közösségi programokig, képzésekig. Másodikként az anyagi gondokat, harmadikként pedig a gyermekekkel kapcsolatos szervezési ügyeket és a mindennapi logisztikai feladatokat (különóra, felügyelet, nyári tábor) jelölték meg.
 
A központ tervezett tevékenységei közül a legfontosabb az egyedülálló szülők jogainak és érdekeinek képviselete, amelyet az információnyújtás, a jogi tanácsadás és a lelki problémák segítése, pszichológiai tanácsadás követ. Ugyanakkor nagyra értékelik a többi egyszülős családdal való kapcsolattartás és kölcsönös segítségnyújtás lehetőségét, a kereshető szolgáltatások adatbázisát (pl. mesterember, bébiszitter, magántanár) vagy az egyszülősök klubját is. 
 
Az eddigi tapasztalatokból az is kiderül, hogy az egyszülős családok nem csak segítségre várnak, hanem sok esetben maguk is szívesen segítenek egymásnak. Ezt példázza az Egyszülős Cserebere oldal, ahol már elindult egyfajta kölcsönös segítség.
 
A felmérésben megjelölt problémák megerősítették az előzetes elképzeléseket, hogy nagy szükség van mindazon segítségre, amelyet a gyermeküket egyedül nevelő szülők megtalálnak majd az intézményben. A központ várhatóan az év második felében nyitja meg kapuit, ám számos szolgáltatást már most elindítanak online. Ezekből, április 2-án, vasárnap 14 és 18 óra között, az első egyszülős közösségi programon ízelítőt is kaphatnak az érdeklődők. Ez a délután lesz az első olyan nagyobb szabású közösségi rendezvény, ahol az egyedülálló szülők állnak a középpontban – különféle szolgáltatások, programok és egyéb kikapcsolódási lehetőségek várnak rájuk, miközben a gyermekek is izgalmas elfoglaltságokon vehetnek részt a  La Vida Loftban (1095 Bp. Soroksári út 48., Hungária Malom udvar, a Nemzeti Színházzal szemben).
 
*
 
Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány 2005-ben jött létre, hogy segítse azt a társadalmi csoportot, amely a legnagyobb magyarországi kisebbség, ma kb. 300 ezer családból hiányzik az egyik szülő és ezek a családok több mint félmillió gyereket nevelnek. Az alapítvány idén lehetőséget kapott arra, hogy egyszülős központot hozzon létre Budapesten, amely egy országos hálózat modellintézménye lesz, és amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma 500 millió forinttal támogat.
 
Az áprilisi program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
 
A kutatás teljes anyaga itt elolvasható.
 
(Forrás: közlemény)
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés