Down-szindrómás gyerekeknek játszóház épül

2017. március 22. 13:04
Fogyatékossággal élő, köztük Down-szindrómás és tipikus fejlődésű gyerekeknek épül közös játszóház és fejlesztőközpont, az intézmény várhatóan szeptemberben nyílik meg a főváros XV. kerületében – jelentette be a Down-szindrómás gyerekeket nevelő szülők által alapított egyesület vezetője kedden Budapesten.
Az egymás elfogadását, az együttnevelést szolgáló, mintegy 700 millió forintos projektet a Down-világnapon ismertették a szindrómásokat évek óta támogató Vígszínházban.
 
Kisari Károly, a Down Egyesület elnöke azt mondta: céljuk az, hogy a fogyatékossággal élő gyermekek befogadására hívjanak fel, és megkönnyítsék azoknak a családoknak az életét, amelyek ilyen gyermeket nevelnek. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a Down-szindróma egy állapot, amellyel meg lehet tanulni együtt élni. Utalt arra, hogy 2008-ban Magyarországon 150 gyerek született Down-szindrómával, és közülük minden harmadikról lemondtak a szülők; ezek a gyerekek állami gondozásba kerültek. Az egyesület ezen akar változtatni, hogy ezek a gyerekek is családban nőhessenek fel. Azóta jelentősen javult is a helyzet, és már megjelentek azok a szülők is, akik szívesen fogadnak örökbe Down-szindrómás gyerekeket – fűzte hozzá. Egyelőre azonban alig van olyan óvoda, iskola, ahol fogadni tudják a Down-szindrómás gyerekeket, pedig későbbi életüket nagyban meghatározza, milyen fejlesztést, lehetőségeket kapnak.
 
Példaként említette, ismer egyetemet végzett, több nyelven beszélő Down-szindrómást is, bár elfogadó, türelmes természetük miatt jellemzően inkább a segítő munkákban, például az idősgondozásban érzik otthon magukat. Arra is felhívta a figyelmet, hogy míg Magyarországon elsősorban foglalkoztatókban kapnak munkát a Down-szindrómások, addig például Spanyolországban szinte bármilyen, az alkalmasságuknak megfelelő pozícióban dolgoznak. Szeretnék, ha a Down-szindrómáról szóló társadalmi közbeszéd elsősorban az elfogadásról, az együttélésről szólna – mondta.
 
Csak minden hatodik gyermek jut korai fejlesztéshez azok közül, akiknek szükségük lenne rá – emelte ki. Elmondta, az ősszel nyíló, 750 négyzetméteres Csodavár Fejlesztő Centrum és Játszóházban száz gyereknek tudják majd biztosítani a korai fejlesztő foglalkozásokat, további két-háromszáznak pedig a szakmai utánkövetését. Az intézményben egy nyitott játszópalota is működik majd, ahová a fogyatékos gyerekek mellé más, tipikus fejlődésű fiatalokat is várnak, így természetes lesz számukra az elfogadás, a tolerancia és a nyitottság. Az épületben lesz egy kávézó is, ahol Down-szindrómások lesznek a vendéglátók. Jelezte: az új intézmény szívesen fogad bármilyen anyagi, tárgyi, szakmai támogatást, és várja az önkéntes segítők jelentkezését is.
 
A Down-szindróma egy kromoszómaelrendeződés, leggyakoribb formájában a 21. kromoszómából – a szokásos kettő helyett – három másolódik a sejtekbe. Kialakulása véletlenszerű, minden társadalmi korosztályban előfordul. 600-700 várandósságra esik egy Down-szindrómás magzat, ennél azonban kevesebb ilyen gyermek születik meg – áll az egyesület tájékoztatójában.
 

(MTI) 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés