Tudja, honnan származik a Heineken sör vörös csillaga? (2016)

2017. március 24. 15:48

Elter Tamás
Origo
A patinás sör címkéjén már azt megelőzően ott virított a vörös csillag, hogy mint a kommunista eszmeiség szimbóluma Trockijnak, vagy bárki másnak eszébe jutott volna.

„A vörös csillag használata tiltott önkényuralmi jelképnek minősül többek között Magyarországon és Litvániában is. 2008. július 8-án az Európai Emberi Jogok Bírósága egy konkrét ügyben viszont kimondta, hogy a vörös csillag használatának büntetőjogi szankcionálása sérti a szabad véleménynyilvánításhoz fűződő egyetemes alapjogot. 

Tiltás ide, tiltás oda, a népszerű holland sör, a Heineken címkéjén a rendszerváltás óta is ott virít az ötágú vörös csillag.  Ám még mielőtt bárki valami rosszra, pontosabban a holland óriás kommunizmus iránti nosztalgiájára gondolna, fontos leszögezni, hogy a Heineken-féle vörös csillagnak semmi köze sincs az 1917-es oroszországi bolsevik forradalomhoz, sem pedig a kommunista eszméhez. Az 1863-ban alapított patinás cég az 1889-es párizsi világkiállításon mutatta be legújabb, dr. H. Elion, Pasteur tanítványa által kifejlesztett »A« élesztővel erjesztett sörét, ami különleges íze miatt el is nyerte a világkiállítás nagydíját. 

Az 1889 után palackozott sörök címkéjén nem csak az elnyert rangos díj, hanem már a híres vörös csillag is rajta volt. A piros csillagot a középkori szimbolikából vették át. A csillag négy sarka a vizet, a földet, a levegőt és a tüzet szimbolizálja, az ötödik pedig a mágikus erőt, ami itt konkrétan a főzet különlegességére, egyediségére utal. 

(Az »A« élesztő összetevői máig szigorú gyártási titkot képeznek.) A patinás sör címkéjén tehát már azt megelőzően ott virított a vörös csillag, hogy mint a kommunista eszmeiség szimbóluma Trockijnak, vagy bárki másnak eszébe jutott volna.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 62 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A szvasztika (卍 és 卐, a köznyelvben gyakran horogkereszt) egy egyenlő szárú kereszt, amelynek a szárai derékszögben megtörtek. Egyike a legősibb jelképeknek, számtalan kultúrkörben használták. Jelentése Indiában, az Indus menti Mohendzso Daro kultúrában (i. e. 2500-1500) jó szerencse, míg Kínában halhatatlanság volt. A magyar népművészetben is előfordul, tekerőlevél néven."

Válaszok:
ThunderDan | 2017. március 24. 16:05
Berecskereki | 2017. március 25. 6:13

Ha jól tudom, valóban ötágú csillag virított rajta, de nem vörösen.
Némi különbség.

Érdekes lenne megtudni a Heineken-től, hogy pontosan mikor és milyen meggondolásból pirult el a csillaguk. (Szerintem a kiegészítő színpárra tett a grafikus.)

Na, kéremszépen, itt van a csillag története:

eredetileg csak üres volt, fekete kerettel, és csak a 30-as években lett piros - amikor Trotzkijék már bőven vöröscsillagoztak!

51-ben, a hidegháborús helyzetben LECSERÉLTÉK, mert NEM AKARTÁK felidézni a szovjet jelvényt.

Aztán évről évre vörösebb lett a csillag KERETE, míg 1991-ben ÚJRA teljesen bevörösödött.

https://www.heinekencollection..

Egyébként randa csúsztatás és hadova egybemosni az ötágú csillagot (pentagramm), ami természetesen ősi mértani forma és az ég világon már mindent jelentett, a "vörös csillaggal".

Félművelt, dezinformáló hvg-s tempó.

Miért nem forgalmaznak Nyugat-Európában horogkereszttel díszített söröket is?

köszönöm, azóta már én is kigugliztam. :-)

"Tudja, honnan származik a Heineken sör VÖRÖS csillaga?"

Mit most tudjuk, de Elter Tamás nyilvánvalóan NEM. Ahhoz képest nagy arccal írja a "cáfolatát".

Most ezen a gumicsonton rugóznak, máshoz nem is igen tudnak érdemben hozzászólni....

Trágár kifejezések "hangsúlyozása" és Infantilis képek linkelgetése helyett valami érdemi reflektálás, esetleg?

Hogyan értékeled azt a tényt pl. hogy a teljes hidegháború alatt, egészen 1991-ig vörös csillag NÉLKÜL (piros szélű fehér csillaggal) forgalmazták a Heineken sört?

igazad van, tényleg faszság.

viszont szerintem jól jövünk ki belőle.

legalábbis én szívesen törlesztenék az árpád-sávos zászló, nyirő józsef, hóman bálint, wass albert, tormay cecile, nagy gáspár, czakó gábor, a tiszatáj, a mozgó világ miatt, duray miklós miatt, szombathelyi ferenc miatt, a fogságba hurcolt édesapám miatt, meg amiatt, hogy az én halottaim névtelen "nácik"-ká lettek az idők folyamán, az ővék pedig az ószövetség 47. könyvét fogják alkotni, ha összeáll a névsor

Miért is ótvaros?
(Pláne az Elbától keletre...)

A középkori pentagramma egyébként jóformán soha nem telt vörös:
https://hu.wikipedia.org/wiki/..

Az eszperantó csillaga egyébként ZÖLD, az amerikai csillag KÉK, esetleg heraldisztikai elemként jelent meg itt ott piros/vörös formában.
pld itt: https://en.wikipedia.org/wiki/..(heraldry)

Horogkereszt és horogkereszt között van különbség.
Hitler horogtesztje az általánostól eltérő. Azt is mondhatjuk, hogy Hitler fajelméletét szimbolizálja.

Kalifornia zászlajában megtalálható az ötágú piros csillag. Akkor Kaliforniában önkényuralom van?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában