Főállású szülőkkel a 2,1-es termékenységi arányszámért

2017. március 24. 16:04

Tóth I. János
SzegedMa
A főállású szülőség legyen egy új típusú közalkalmazotti állás, amelynek keretében a nagyon sok (≥5) saját gyereket vállaló házaspár egyik tagjának, kezdetben az anyának, az állam egész életére munkabért fizet. Ez az utolsó reményünk arra, hogy a 2,1-es termékenységi arányszámot elérjük.

(...)

„Főállású szülőnek olyan fiatal vagy gyerekes házaspárok jelentkezhessenek, akik büntetlen előéletűek, legalább középfokú végzettséggel, állással és legalább átlagos adófizető múlttal rendelkeznek. A házaspárnak legalább 5 saját gyereket kell felnevelnie és a gyerekek mindegyikének legalább szakmát vagy középfokú végzettséget kell szereznie. Javaslom, hogy a munkaadó és a munkavállaló először egy előszerződést kössön és csak az első gyermek megszületése után kerüljön sor a tényleges szerződés megkötésére.

A főállású szülő életpályája a következő szakaszokra tagolható: belépés, termékeny, nevelő és segítő periódus, majd nyugdíjba vonulás. (i) A belépő nő maximális életkora a gyerekek számától függjön. Gyermektelen nők esetében legyen a felső határ mondjuk 25 éves kor, míg pl. egy kétgyerekes családanya 30 évesen is csatlakozhasson ehhez az életpályához. (ii) A termékeny szakaszban a főállású szülő gyereket szül és nevel, ekkor az állást értelemszerűen csak az anya töltheti be. Ennek a ciklusnak a hossza várhatóan 20-25 év. (iii) A nevelő korszak az utolsó gyerek megszületésével kezdődik. Ebben és a következő szakaszban a főállású szülői állást már az apa is betöltheti. Ez a periódus, akkor ér véget, amikor az utolsó gyerek is munkába áll. (iv) A segítő időszak, akkor kezdődik, amikor a főállású szülő a legkisebb gyerekét is felnevelte, feltéve, hogy még nem érte el a nyugdíjkorhatárt. Ebben a periódusban a főállású szülő más főállású szülőknek segít. Ez a kötelezettsége a nyugdíjba vonulásával szűnik meg.

A főállású szülő intézményének a bevezetése nemcsak az egyén, hanem a társadalom részéről is egy nagyon hosszú kb. 40 éves elkötelezettséget jelent. Ugyanakkor az egyén mindig szabadon dönthet arról, hogy feladja-e ezt az állást és mint nagycsaládos más munka után néz. Az állam természetesen a már felvett főállású szülők közalkalmazotti állását egyoldalúan nem szüntetheti meg, ugyanakkor bármikor leállíthatja az újabb főállású szülők felvételét.”

(...)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Megfontolandó, vitaképes javaslat, amelynek feltétlen érdeme, hogy valós, sőt talán a legvalósabb társadalmi kérdésre, a demográfiai válságra keres megoldást.

Szimpatikus, hogy a megszülető gyermekek szakmához juttatása, iskoláztatása követelmény, ez gátat szabhat a megélhetési főállású szülősködésnek. Ugyanezt szolgálja a büntetlen előélet és az adófizetői múlt kritériuma.

Szerintem még vannak azért homályos, kidolgozandó részletek. Mi történik, ha a főállású szülő például a 3. vállalt gyerek után megbetegszik, esetleg meghal? Mi történik, ha elválnak? A mozaikcsaládok kiesnek-e a lehetőségből?

Mindenesetre a kezdeményezés figyelemre méltó, széles körű eszmecserét érdemel. Van olyan szintű ötlet, mint a feltétel nélküli alapjövedelem.

Isten áldjon benneteket.

Én pedig: Nagy Grat.

A dolog másik oldala:
a magyar állam illegitim,

amikor tizenéves, soha munkát nem vállalt - Figyelem: a közmunka: közmunka, és nem MUNKA, mert az adót állami közpénzből, mások adójából fizet... - tehát, amikor

piacgazdaságon kívüli egyén szülését, főként, ha kiskorú, bármilyen formában támogat!!!

A Tóth-féle javaslatot be kell vezetni, már "holnap", de semmiképp holnapután.

Nem bolondság és még logika is van benne.
Egyébként nem az a probléma, dolgoznak-e a nők, hanem, hogy milyen rendszerben. A jelenlegi körülmények nem alkalmasak több gyerek felnevelésére.

Félmillió cigány és 3 milliós roncstársadalom mellett ez ebben a formában kivitelezhetetlen. És már a törvényjavaslat is megkapná a Lebensborn bélyeget.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés