Széleskörű összefogás a sérült gyermekekért

2017. március 26. 23:46

Czeizel Barbara
Család.hu
Nagyon jól sikerült a Budapesti Korai Fejlesztő Központ javára szervezett jótékonysági árverés, 5 millió forint gyűlt össze. 400 millió forintra lenne szükség ahhoz, hogy méltó körülmények között fogadhassák a gyermekeket.

(...)

„– Miért van szükség támogatásra?

– A Budapesti Korai Fejlesztő Központot az Alapítványunk működteti, amely 1991-ben indult. Akkor 6-an dolgoztunk és 30 családot láttunk el. Mára több mint 50 munkatárs hetente 120, éves szinten csaknem  500 családdal foglalkozik. Az elmúlt 25 évben 10 ezer eltérő fejlődésű, fogyatékos, koraszülött, és autizmussal élő kisgyermeknek és családjuknak nyújtottunk komplex diagnosztikai és egyénre szabott terápiás szolgáltatásokat a két budapesti épületünkben. A 11. kerületi épületünkben történnek a diagnosztikus vizsgálatok, ambuláns fejlesztések, terápiák, és itt járnak óvodába a súlyos, halmozottan fogyatékos gyermekek, az autizmussal élőkkel pedig a nappali csoportokban foglalkoznunk. Csakhogy a lakótelepen épült volt óvodaépületünk folyamatosan ázik, penészedik. Képzelje csak el, amikor a szondával táplált csecsemővel megérkezik egy család, mit érezhet egy egészséget veszélyeztető épületben. Volt, hogy úgy beáztunk, hogy a kicsik fejére esett az eső. Tavaly a Vadász és Társa építésziroda adományként megtervezte az emeleti ráépítést, ha ez megvalósulna, méltó körülmények között fogadhatnánk a gyermekeket. Csakhogy nincs rá pénzünk. 400 millió forintra lenne szükségünk. Folyamatosan pályázunk, adományokat gyűjtünk, de nem mondhatom, hogy ez egy sikertörténet. A közép-magyarországi régió az uniós pályázatok nagy részéből is kimaradt.

– Hány éves gyermekekkel foglalkoznak?

– Korábban, amikor a szülők még kevesebb szolgáltatást érhettek el, 0-5 éves korig vizsgáltuk a gyermekeket. Mára ez megváltozott, a családok sokkal korábban felismerik, ha baj van, és hamarabb kérnek segítséget, így a gyermek 3 éves koráig jönnek vizsgálatra. Fontos és sajnálatos tény, hogy ma 100 gyermekből 8-10 koraszülött, a 37. hét előtt jön világra. Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően egyre több extrém kis súllyal született kisbabát tudnak életben tartani az orvosok, de ők biztos, hogy egyéni fejlesztésre szorulnak. Érkeznek hozzánk olyanok is, akiknél a megkésett fejlődés miatt indokolt a terápia, vagy azért, mert mozgásukban van elmaradás, vagy mert nem figyelnek a vizuális ingerekre, nem indul meg a beszédfejlődésük, furcsa a viselkedésük, amely esetleg autizmusra utalhat. Az is intő jel lehet, ha a baba nem fordul meg időben. Az a kisgyermek, aki 6-7 hónapos korától megkapja a megfelelő segítséget a szülők bevonásával, 3 éves korára akár kikerülhet az ellátórendszerből. Ezzel nem azt mondom, hogy mindenki meggyógyul, de elkezd beszélni, képes lesz önállóan járni. Tehát mind az ő, mind családja életminősége jelentősen javul. Szakmai tény, hogy a problémák kezelését az első évben el kell kezdeni kezelni. Az is fontos szempont, hogy minden mindennel összefügg, nincs értelme csak egy fejlődési területet kezelni. Például az a kisgyermek, akinek a látásával baj van, a mozgásfejlődésben is lemarad. Az ország különböző pontjain nagyon eltérő az ellátás, ezért mindenhonnan érkeznek hozzánk a családok. El lehet azonban képzelni, hogy egy folyton izgő-mozgó autista kisgyermekkel milyen lehet az akár több órás autóút.”

(...)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés