Ingyenes képzés majdani nevelőszülőknek

2017. március 26. 23:51
Ingyenes képzés indul leendő nevelőszülőknek, amelyre 500 millió forintot fordít a kormány európai uniós forrásból a következő három évben – mondta el az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára egri sajtótájékoztatója után.

Czibere Károly közölte: a nevelőszülői képzés része az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében megvalósuló 12 milliárd forint keretösszegű programnak, amelynek célja a szociális ágazat képzési, továbbképzési program megújítása.

A képzésen az új nevelőszülők orvosi, gyógypedagógiai, pszichológiai ismereteket sajátíthatnak el, valamit megtanulnak együttműködni más ágazatok szakembereivel is, például pedagógusokkal, orvosokkal, a gyámhatóság munkatársaival – ismertette a részleteket. Fontos szempont volt, hogy az oktatás ne vonja el aránytalanul hosszú időre a nevelőszülőket a feladataiktól, így a korábbi 500 órás OKJ-s képzéssel szemben 240 órás lesz a tanfolyam – tette hozzá. Az államtitkár szólt arról is, hogy a már nevelőszülőként dolgozók képzését is ingyenessé teszik. Mindezzel azt szeretnék elérni, hogy alkalmas, jól felkészült, elkötelezett nevelőszülők szakszerűen lássák el a gyerekeket – emelte ki.

Hangsúlyozta, a kormány elkötelezett amellett, hogy minden gyermeknek – lehetőség szerint a vér szerinti családban – biztosítsa azokat az alapvető javakat, amely a testi, lelki, szellemi és erkölcsi fejlődésükhöz szükségesek, és a kiemelés a családból csak a végső megoldás legyen. Fontos, hogy egyetlen gyerek se kerüljön veszélyeztetett helyzetbe anyagi okok miatt. Ezt szolgálják a Biztos Kezdet Gyerekházak, a kötelező óvodáztatás bevezetése, az ingyenes tankönyv biztosítása és a gyermekétkeztetés bővítése is – fogalmazott.

Cél azonban az is, hogy ha felmerül a veszélyeztetés gyanúja, akkor minél előbb lépjen működésbe a jelzőrendszer – tette hozzá. Ha ki kell emelni a gyereket a családból, akkor – a kormány meggyőződése szerint – a nevelőszülői szolgálat a legmegfelelőbb ellátási forma, ezért igyekeztek ezt minél inkább megerősíteni. Ezt szolgálta, hogy 2014-től a hivatásos nevelőszülői jogviszonyt foglalkoztatási jogviszonnyá tették, valamint az is, hogy 2015 óta a nevelőszülők időkorlátozás nélkül vállalhatnak egyéb munkát is. Elmondta azt is, hogy már minden, a családjából kiemelt, 12 évesnél fiatalabb gyereket nevelőszülőnél kell elhelyezni a nagy tömegintézmények helyett. A nevelőszülőknél élő gyerekeknek ingyen adják a tankönyvet és az étkezést, és mindemellett a gyermekvédelmi szakellátásban elhelyezettek önálló életkezdési feltételeinek javítását szolgáló programokat is támogat a kormány – fűzte hozzá.

(MTI)

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés